CHP AYM’ye başvurdu: 11 maddenin iptalini istediler
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak nitelendirilen 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 11 maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Günaydın, “Toplumun ve kamu yararının ilkesinin korunması bizim için asıl önceliklidir. CHP, anayasal düzeni korumaya, hukuku savunmaya devam edecektir” dedi.
CHP’li Günaydın, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak nitelendirilen 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u, bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Gökhan Günaydın, Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Antalya Milletvekili Aliye Coşar ile Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu birlikte Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun ardından açıklama yaptı.
“CUMHUR İTTİFAKI ANAYASAYA AYKIRI KANUN ÇIKARMAYA DEVAM EDİYOR”
Gökhan Günaydın, şöyle konuştu:
- TBMM’de Cumhur İttifakı çoğunluğu Anayasa’ya aykırı kanunlar çıkartmaya devam ettikçe, biz de anayasal düzeni korumak amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne konuyu taşımaya devam edeceğiz.
- Bugün Meclis’te beraber görev yaptığımız hukukçu milletvekillerimizden bir kısmıyla buradayız. 9. Yargı Paketi, Cumhur İttifakı çoğunluğu tarafından komisyona getirildi ve ardından Genel Kurul’a indirildi.
- Burada hem Cumhuriyet Halk Partisi’nin hem de bizimle beraber davranan muhalefet partilerinin, milletvekillerinin, grup başkanvekillerinin etkili çalışmalarıyla, kamuoyunun da yakından tanıdığı bazı hükümler kanun kapsamından öncelikle ve tamamen çıkartıldı.
“BAZI DÜZENLEMELER ETKİLİ MUHALEFETLE ÇIKARILMIŞTI”
- Örneğin kadının soyadı düzenlemesi son derece yanlış bir düzenlemeydi, o kapsamdan çıkartıldı.
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun şirketlere kayyum atama yetkisi yine kanun kapsamından çıkartıldı ve kamulaştırmalarda maliklere düşük bedel ödenmesine yönelik düzenleme de yine etkili muhalefetin çabasıyla, çalışmasıyla kanun kapsamından çıkartıldı.
Günaydın, AYM’ye yapılan başvuruda iptali istenen düzenlemeler hakkında özetle şu bilgiyi paylaştı: “Elektronik ortamda yapılan açık artırmalarda mülkiyet hakkının aksine esas alınan sürenin Adalet Bakanlığı’nca belirlenmesi. Adli yardım ödeneğinin iki nolu barolara üye sayısına oranla fazla miktarda pay ayrılarak verilmesi. Hukuk mesleğine giriş ve idari yargı ön sınavlarının kapsamını hukuki belirlilik ilkesinin aksine yönetmelikle belirleme çabası. Adalet müfettişlerine kanuni ölçüt öngörülmeksizin ve özel hayata saygı ilkesinin aksine hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını hakim ve savcılar bakımından araştırma görevinin verilmesi.”
Günaydın, “Dolayısıyla biz burada 11 madde altında neden hangi Anayasa maddesine aykırılığı nedeniyle, hangi düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğumuz ifade ettik. Bunların hiçbir yerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin ya da herhangi birimizin öz yararı ve çıkarı söz konusu değildir. Toplumun ve kamu yararının ilkesinin korunması bizim için asıl önceliklidir. Cumhuriyet Halk Partisi anayasal düzeni korumaya, hukuku savunmaya devam edecektir” diye konuştu.
Kaynak : Sozcu