45 il ve 110 ilçe deprem riski taşıyor: Evin altında fay hattı var mı
Türkiye, 2 yıl önce Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerle sarsıldı. Bu süreçte, evlerin altından fay hattı geçip geçmediği gibi sorular gündeme geldi. Uzmanlar, depremler sonrası risk değerlendirmeleri yaparak, vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
AFAD’ın interaktif web uygulaması sayesinde, hangi bölgelerin deprem riski taşıdığı ve fay hattı geçen sokaklar hakkında bilgi edinmek mümkün. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan diri fay hattı haritası, Türkiye genelinde 485 diri fay tespit ettiğini gösteriyor. Bu faylar, 45 il ve 110 ilçeyi etkileyebilir.
Fay hattında bulunan iller arasında Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bursa, İzmir ve daha birçok il yer alıyor. Bu illerde, birinci derece riskli bölgeler dikkat çekiyor. Bilhassa İzmir, Manisa ve Muğla gibi iller, yüksek risk taşıyan bölgeler arasında ön plana çıkıyor. Fay hattı geçen ilçeler de oldukça fazla, bu durum, bölgelerdeki yapı güvenliğini sorgulatıyor.
Sonuç olarak, Türkiye’nin birçok bölgesi deprem riski taşıyor ve bu konuda bilinçli olmak, olası tehlikeleri en aza indirmek açısından oldukça önemli. Vatandaşların, evlerinin altında fay hattı olup olmadığını sorgulaması ve gerekli önlemleri alması büyük bir gereklilik.
Kaynak: Ensonhaber