77 Deprem Davasında Sadece 84 Kamu Görevlisi Yargılanıyor

77 deprem davasında sadece 84 kamu görevlisi yargılanıyor

Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 53 bin 737 kişi hayatını kaybetmiş, 107 bin 213 kişi yaralanmıştı. Yıkılan binlerce bina ile ilgili toplam 2 bin 31 soruşturma açıldı, bunlardan bin 491’i davaya dönüştü. ANKA Haber Ajansı, depremde yıkılan toplam 5 bin 665 kişinin ölümüne neden olan 77 binaya ilişkin açılan davalar ve soruşturma süreçlerini derledi.

29 BİNA İÇİN 84 KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

4 bin 312 kişinin yaşamını yitirdiği 48 apartmana ilişkin davalarda kamu görevlileriyle ilgili bir gelişme yok. Bin 353 kişinin hayatını kaybettiği 29 binaya ilişkin açılan davalarda Kahramanmaraş’ta 20, Hatay’da 19, Adıyaman’da 17, Adana’da 12, Malatya’da 10, Osmaniye’de 4 ve Gaziantep’te 2 olmak üzere toplam 84 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. Kamu görevlileri hakkında, “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma”, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından dava açıldı. Hakkında dava açılan kamu görevlileri arasında bulunan ve Osmaniye’deki Bilge Sitesi davasında 21 yıl hapis cezası alan kamu görevlileri iki gün içerisinde yeniden tahliye edildi, Malatya’da 16 yıl 3 ay hapis cezası alan kamu görevlilerinin infazı sonraya bırakıldı.

Depremde yıkılan apartmanlar, soruşturma izni verilen ve dava açılan kamu görevlileri şöyle:

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ta 412 kişinin yaşamını yitirdiği Penta Park Sitesi, Hamidiye Sitesi, Palmiye Sitesi davalarında yer alan bilirkişi raporlarında, kamu görevlilerinin “asli kusurlu” olduğu belirlenmiş olmasına rağmen, hala bir gelişme yok. 83 kişinin hayatını kaybettiği Arıkan Otel ve Hacı Ömer Apartmanı davalarında da kamu görevlileriyle ilgili bir gelişme bulunmuyor.

HATAY

Ebrar Apartmanı: Depremde ağır hasar alan ve vatandaşların kaçarak kurtulabildiği Ebrar apartmanına ilişkin davada ise dönemin Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Nuriye Elçin Eryetli ile imar müdürü Muhammet Cevdet Havayıoğlu, fen işleri müdürü Mehmet Bük, inşaat mühendisi Nigar Nilay Havayıoğlu ve makine mühendisi Mustafa İnan hakkında, “resmi belgede sahtecilik” suçundan dava açıldı. 5 sanık tutuksuz yargılanıyor. Hatay’da toplam bin 988 kişinin yaşamını yitirdiği Rönesans Rezidans, Emlakbank 1. Etap Konutları, Farklı Yaşam Rende Sitesi, Fuat Koku Sitesi, Atilla Eren, Elit, Arık, Parlak, Kupik, Cemil Çapar, Ilgım, Selim Köse, Zekiye Kırat, Yağmur ve Derya apartmanları davalarında kamu görevlileriyle ilgili bir gelişme yok.

ADIYAMAN

GAZİANTEP

Gaziantep’te toplam 200 kişinin yaşamını yitirdiği Furkan, Emre, Güven, Akar, Kavak ve Gözde apartmanları davalarında kamu görevlileriyle ilgili bir gelişme yok.

MALATYA

OSMANİYE

ADANA

“BİR DAHA ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

Adalet Peşinde Aileleri Platformu ve hukukçular, kamu görevlilerine yönelik soruşturma sürecini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Adalet Peşinde Aileleri Platformu temsilcisi Döne Kaya, depremlerde yıkılan binalarla ilgili en büyük sorumluluğun kamu görevlilerinde olduğunu belirterek, “Geçen iki yılda kamu görevlileri ile ilgili gerçek anlamda bir yargılama söz konusu olmamıştır” dedi. Takip ettikleri davalardan 48 binaya ilişkin kamu görevlileri hakkında bir soruşturma bulunmadığını vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: “Bu binalardan birisi de ailemi kaybettiğim Fuat Koku Sitesi’dir. Sadece 29 binaya ilişkin olarak kamu görevlileri soruşturması devam etmekte ve yalnızca 84 kamu görevlisi yargılanmaktadır. Bu yargılamalarda ‘bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma’, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ten sürdürülmektedir. Adalet Peşinde Aileleri Platformu olarak bunu kabul etmiyoruz. Çünkü bizler biliyoruz ki kamu görevlileri, alanında yetki ve uzman kişiler olup, olabilecek olasılıkları öngörmelerine rağmen ihmalleri göz ardı edip, ‘olursa olsun’ anlayışıyla çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Bu yüzden biz, kamu görevlilerinin ‘olası kast’la yargılanmasını istiyoruz. Osmaniye Bilge Sitesi’nde 21 yıl ceza alan kamu görevlileri sadece iki gün tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Malatya’da 16 yıl ceza alan kamu görevlilerinin infazı sonraya bırakıldı. Biz bu adaleti kabul etmiyoruz. Kamu görevlileri yargılanmadıkça benzer acılar yaşamaya devam edeceğiz. Biz bir daha ölmek istemiyoruz.”

“KAMU GÖREVLİLERİ NEDEN HALA YARGILANMIYOR”

Müşteki avukatlarından Gülsüm Özdoğru da 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Saniyeler içerisinde binlerce insanımız hayatını kaybederken geçen iki yılı aşkın sürede birçok dosyada kamu görevlilerinin yargılanması için gerekli olan soruşturma izni hali hazırda verilmemiştir. Oysa soruşturma izni dediğiniz şey 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereği soruşturmanın yapıp yapılamayacağına ilişkin bir ön şarttır. Zaten soruşturmayı savcılık makamı yapacaktır. Ellerinde bilirkişi raporları vardır. Bilirkişi raporlarında belediyelere asli kusur/tali kusur atfedilmiştir. Dolayısıyla iki yılı aşkın bir sürede neyi araştırdıklarını anlamamız mümkün değildir. Birçok dosyada ne yazık ki iki yılı aşkın bir süre araştırma yaptıktan sonra müfettişler soruşturma izni verilmeyeceğine dair karar vermiştir. Savcılıklar ve maktul yakınları Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz ederek 2- 3 ay içerisinde soruşturma izinlerini çıkarmışlardır. Bu işlemlerin neden sürüncemede kaldığını anlamlandıramıyoruz. Müteahhitler, inşaat mühendisleri, yapı sahipleri, usulsüz tadilat yapanlar iki yılı aşkın süredir yargılanıyor. Peki aynı raporlarda asli-tali kusurlu belirtilmiş olan kamu görevlileri neden hali hazırda yargılanmıyor? Zaman aşımı süresi ‘taksirle adam öldürme’ suçundan 15 yıldır. İki yıldan fazla bir süre sadece soruşturulup soruşturulmayacaklarına dair değerlendirme ile geçmiştir. Kalan 13 yıla soruşturmanın kendisi, birinci derece yargılaması, ikinci derece yargılaması ve Yargıtay yargılaması sığdırılmak zorundadır. Dolayısıyla yetkililerden talebimiz şudur; gerekli olan soruşturma izinlerini verin. Soruşturmaları zaten savcılık yapacaktır. Sizin göreviniz soruşturma yapmak değil, soruşturma yapılıp yapılmayacağına dair karar vermektir.”

Kaynak : Sozcu

Exit mobile version