Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Olumsuz Etkiliyor
Ülkenin birçok yerinde şubatta etkili olan don ve aylardır süren kuraklık, hububat üretiminde olumsuz etki oluştururken, bazı yerlerde fare ve köstebek zararlılarındaki yoğunluk dikkati çekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin teknik personeli, sahadan birebir gözlem, meteorolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Şubat 2025 Değerlendirmesi)” raporunu yayımladı.
Rapora göre, ülkede 1 Ekim-28 Şubat arasındaki kümülatif (5 aylık) dönemde 221,4 mm yağış gerçekleşti. Normali 313,0 mm (1991-2020) ve geçen yıl 336,4 mm olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yağışlarda normaline göre yüzde 29, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 34 azalma oldu. Yağışlar, Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari ve Van çevrelerinde normaline göre yüzde 60’ın üzerinde azaldı.
Kırşehir, Eskişehir ve Konya’da yazlık ekilişlerin devam ettiği belirtilirken, Konya’da genellikle yazlık olarak yulaf ve arpa ekimi yapılmakta olduğu ifade edildi. Ay içinde gerçekleşen kar yağışının, hububatın soğuk hava şartlarından korunmasına yardımcı olduğu ve topraktaki nem seviyesini artırdığı vurgulandı.
Konya’da bu yıl hububat ekilişlerinin genellikle geç yapılması, bitkilerde üst vejetatif gelişimin fazla olmasını engellemiş; dolayısıyla sıcaklığın eksi 14 dereceye kadar düştüğü kar örtüsü bulunmayan arazilerde zararın minimal düzeyde kalmasını sağlamıştır. Hububat, Konya’da geç ekilen bazı arazilerde çimlenme, genel olarak da kardeşlenme dönemindedir. Kırıkkale’de kardeşlenme henüz başlamamış olup, önümüzdeki aylarda alınacak yağışlarla birlikte başlaması öngörülmektedir.
Ankara ve Kayseri’de hububatın, erken ekilen alanlarda 2-3 kardeş çıkardığı belirtilirken, Aksaray ve Niğde genelinde yağışların yetersiz olduğu, şu an için bitki su ihtiyacının az olmasından dolayı tarımsal kuraklık söz konusu olmadığı ifade edildi. Mart ve nisan yağışlarının hububat için önem arz ettiği vurgulandı.
Sivas’ta köstebek zararı gözlemlenirken, Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerin yeşil aksamında sararmalar görüldüğü kaydedildi. Sivas’ta bitki gelişimi normal şekilde ilerlemekte olup herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ancak Konya’da meteorolojik kuraklık devam etmekte, bu durum, başta barajlar ve göller olmak üzere yer altı ve yer üstü su rezervlerinde azalmaya neden olmuştur. Kış mevsiminde olunması ve bitkinin su ihtiyacının az olması nedeniyle hububat açısından henüz tarımsal kuraklık söz konusu değildir.
Raporda, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare zararının devam ettiği vurgulanarak, “Sivas’ta köstebek zararı gözlemlenmiştir. Konya’da geçen aylarda olduğu gibi bu ayda da fare zararları ve çiftçiler tarafından bu zararlılarla mücadele işlemleri devam etmiştir” denildi.
Kaynak: Sondakika