Gaziantep İhracatı Mart Ayında Yüzde 1,7 Arttı

Gaziantep İhracatı Yüzde 1,7 Arttı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Mart ayında Gaziantep’ten geçen yılın mart ayına göre yüzde 1,7 oranında artışla 861 milyon 573 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Dış ticaretteki belirsizlikler ve iç piyasada ekonomik göstergelerde yaşanan dalgalanmalara rağmen sanayicilerin üretim çabası içerisinde olduklarına vurgu yaparak, üreten, ihracat yapan ve çalışarak ülke kalkınmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Ünverdi, geçen yılın mart ayında iş günü sayısının 26 gün olduğunu, bu yıl ise 25 gün olduğunu belirterek, bu yıl da mart ayı iş günü sayısı 26 gün olarak gerçekleşmiş olsaydı, Gaziantep’in ihracatının yaklaşık yüzde 5,6 artışa ulaşmasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Yılın ilk çeyreğinde ise Gaziantep’ten 2 milyar 476 milyon 608 bin dolarlık ihracat yapıldığını vurgulayan Ünverdi, Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6’ncı il konumunda olduğunu belirtti. Mart ayında döviz kurunda yaşanan atak karşısında alınan tedbirlerin sonuç verdiğini ifade eden Ünverdi, güçlü ekonomi için Türkiye’nin üretmek ve ürettiğini ihraç edebilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hem iç hem dış piyasada yaşanan zorluklar karşısında, rasyonel ekonomi politikalarının aksamadan sonuçlarının alınması gerektiğinin altını çizen Ünverdi, “Sıkılaştırmada önemli mesafeler kat edilmişken bu süreci tamamlayarak enflasyon ve fiyat istikrarı başta olmak üzere, sanayimiz için OVP’de yer alan yeşil, teknolojik ve katma değerli üretime geçişi başarmak zorundayız.” dedi.

Merkez Bankası’nın üç aydır devam eden politika faizi indirimi sonrası iş dünyası olarak bunun reel faize yansımasını beklerken, yaşanan son gelişmelerin sürece sekte vurmamasını umduğunu belirten Ünverdi, “Dün açıklanan enflasyon verileri de her şeye rağmen kısmi bir etkilenme ile sürecin devamının işaretlerini vermesi açısından önemli bir gösterge olmuştur.” dedi.

ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı ek gümrük vergilerine de değinen Ünverdi, bu durumun ülkemiz için avantaj ve dezavantajlara sebep olabileceğini belirterek, “ABD, Çin’e yüzde 34, AB ülkelerine yüzde 20, ülkemize ise en düşük tarifeden yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulayacak.” dedi.

Gaziantep İhracatı Mart Ayında Yüzde 1,7 Arttı

Ülkemiz için az da olsa ek vergi uygulanmasını istemediklerini fakat ABD’ye ihracatımızda rakiplerimize göre daha az gümrük vergisi verecek olmamızın rekabet gücümüzü artıracağını ifade etti. Bununla birlikte küresel ticarette en büyük tedarikçi konumunda olan Çin ve Asyalı firmaların büyük fiyat indirimlerine gitmesinin, ülkemizdeki artan girdi maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda ihracatçılarımız için rekabette risk teşkil edeceğini söyledi.

Bundan sonraki süreçte birbiriyle ticaret yapan ve iç içe geçmiş bir sistemde yeni denklemlerin bizi beklediğini, ülke olarak, kamu, özel sektör ve firmalarımızla her türlü gelişmeye hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtti.

Kaynak: Sondakika

Exit mobile version