Gaziantep’te ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu proje

Gaziantep’te ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu proje

Gaziantep’te ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu proje! Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğiyle Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günlük 500 ton evsel katı atığı işliyor. Tesis geri dönüşüme yaptığı katkıyla ekolojiyi korumayı hedefliyor.

Gaziantep'te ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu proje

Bu yerel proje, depolama alanının ömrünü ilk aşamada yüzde 10 artırıyor ve Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca, Yeşil ekonomiyle çevreyi ve şehri yeşillendirmeyi amaçlıyor. 2022 yılında KalDer’in kamu projeleri ödüllerinde ödüle layık görüldü.

Gaziantep'te ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu proje

Metan gazından topraksız tarıma enerji: Çilek serası

Depolama alanındaki metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor ve bu enerjiyle ısıtılan çilek serası, topraksız tarım teknikleriyle yıllık 8 ton ürün veriyor. Serada yetiştirilen çilekler, hindistan cevizi kabuğu gibi malzemelerle yetiştirilmekte ve LED aydınlatmalarla fotosentez süresi artırılmaktadır.

Günlük 2 bin ton evsel atıktan 40 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayan enerji tesisine entegre edilen serada, sıfır atık prensibi benimseniyor. Metan gazından elde edilen enerji, gaz motorlarıyla elektrik üretiminde kullanılıyor ve otomatik tarım teknikleriyle üretim sürdürülebiliyor.

Kaynak: Haber7

Exit mobile version