İzmir’de Baklava Ustaları Bayram İçin Çalışıyor
İzmir’de kurban bayramına saatler kala baklava ustaları gece gündüz çalışarak siparişlere yetişmeye çalışıyor. Tatlı imalathanelerindeki yoğunluk bayramın üçüncü gününe kadar sürecek gibi görünüyor.
Bayram öncesinde talebin her yıl olduğu gibi bu yıl da artmasıyla üreticiler, yoğun siparişlere yetişebilmek için üç vardiya sistemiyle aralıksız çalışıyor. Ustalar, sabah erken saatlerden gece geç vakitlere kadar çalışarak bayram sofralarını tatlandıracak tatlıları hazırlarken, kalite ve lezzet standartlarından ödün vermeden siparişleri karşılamaya özen gösteriyor.
Özellikle fıstıklı ve cevizli baklava, şerbetli ve sade baklava ile çeşitli kadayıf çeşitleri büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 5 bin 500 metrekarelik alanda 200 kişilik ekiple çalıştıklarını belirten işletmeci Cevdet Murat, “Günde yaklaşık 20 saatlik bir çalışma içindeyiz. Gece saat 03.00’te üretim başlıyor, satış yerimiz gece 11.00-12.00 gibi kapanıyor. Yoğun bir tempo içindeyiz. İzmir’in tüm taleplerine yetişmeye çalışıyoruz” dedi.
Baklavanın Sırrı Barak Ovası ve Tek Tek Dağı
Murat, “Kalite hamurla başlar, ustalıkla devam eder ve standartla kalıcılığını sürdürür. En kaliteli hammaddeleri yöresinden ve mevsiminde temin ediyoruz. Fıstığımızı Nizip Barak Ovası’ndan, yağımızı ise Şanlıurfa’nın Tek Tek Dağları’nda otlayan koyunların sütünden üretilen sade yağlardan alıyoruz. Böylece hem lezzetli hem de standart ürünler elde ediyoruz. Geri kalan ham maddelerin çoğu Gaziantep ve Urfa’dan geliyor. Baklavalık un ve nişasta da yine bölgeden temin ediliyor” ifadelerini kullandı.
İyi Bir Baklava Fiyatı Bin 100 Liradan Aşağı Olmamalı
Murat, “Kaliteli bir baklavanın kilosu bin 100 ile bin 200 TL arasında olmalı. Bu fiyatın altında olanlar genellikle kaliteli olmayan ürünler olabilir. Bizim bir tepsiye 450 gram fıstık koyuyoruz ve fıstığın fiyatı bin 450-1500 TL arasında. Bu yüzden fiyatlar da kaliteye göre belirlenmeli. Cevizli baklavanın kilosu ise 850-900 TL arası olmalı. Sağlık ucuz değil, bu yüzden kaliteli ürünleri tercih etmek önemli. Kalitesiz ürünler sağlığa zarar verebilir, bu yüzden vatandaşların bilinçli alışveriş yapmasını öneriyoruz” dedi.
Lezzetli Bir Baklavanın Anlaşıldığı Noktalar
Cevdet Murat, “Kaliteli baklava sade yağ, birinci sınıf fıstık veya ceviz, parlaklık, kabarma, hamur inceliği ve ağızda dağılması ile anlaşılıyor. Baklava nasıl yenmeli? Ters çevrilerek altı damağa gelecek şekilde yenmeli. Bu sayede lezzet en iyi şekilde alınır. Ayrıca, Kurban Bayramı’nda yediğimiz kurban etinden sonra yediğimiz baklava gerçekten çok anlam kazanır” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sondakika
