Gaziantep’in Güneşle Buluşan Kurutmalıkları
Gastronomi kenti Gaziantep’in coğrafi tescilli lezzetlerinden biri olan kurutmalıklar, olgunlaşmaları ve lezzetleri için güneşle buluşur. Bu süreç, kentin yüksek kesimlerinde renkli görüntüler oluşturur.
UNESCO’nun gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil ettiği Gaziantep’in sofralarında yer alan kuru dolmalar için sebzelerin üretimi devam etmektedir. Tarlalardan toplanan biber, patlıcan, acur ve kabaklar, mahallelerdeki kadınlar tarafından içleri çıkarılmakta ve ipe dizilmektedir. Yüksek bölgelerdeki tahta tezgahlara asılan bu sebzeler, güneşte kuruması için bırakılmaktadır. Sıcak havanın en yüksek ölçüldüğü Gaziantep’te, kurutmalıklar lezzet kazanırken, bu durum günlük yaşamı olumsuz da etkileyebilmektedir.
Kurutmalıklarla ilgili faaliyet gösteren Fevzettin Özoğlu, bu işi 17 yıldır sürdürdüğünü belirtmekte geri, tarlalardan toplanan sebzelerin mahallelerdeki kadınlara dağıtıldığını ifade etmektedir. Kadınlar, bu sebzelerin içini çıkardıktan sonra ipe takarak hazırlamaktadır. Özoğlu, hava durumuna göre biberlerin 10-12 günde, patlıcanların ise 2 günde kuruduğunu ve bu ürünleri Türkiye’nin dört bir yanına, bazen de yurt dışına gönderdiklerini aktarmaktadır.
Bir işçi olan Orhan Savaş ise sıcak havanın işleri olumsuz etkilediğini ancak ürünler için faydalı olduğunu kabul etmektedir. Savaş, “Havaların sıcak olması, ürünleri biraz açık renkli çıkarıyor, patlıcan da bazen lekeli oluyor. Sıcaklıkların 35-36-37 derecelerde seyretmesi, ürünleri daha kaliteli hale getiriyor ancak aşırı sıcaklarda muhafaza etmek zorlaşıyor.” şeklinde konuşmuştur.
Kaynak: Sondakika
