Kırmızı Et Ürünlerinde Taklit ve Tağşişin Çarpıcı Gerçekleri
Kırmızı Et Ürünlerinde Taklit ve Tağşişin Çarpıcı Gerçekleri
Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehdit eden ve içinde taklit ya da tağşiş yapılan gıdalara dair denetim sonuçlarını paylaşmaya devam ediyor. Bakanlığın yayımladığı listede, ‘Aynı değeri taşımayan madde eklenmesi’ başlığı altında; özellikle diğer tohum yağlarının karıştırıldığı zeytinyağları ve tağşiş yapılan ballar kadar kırmızı etli ürünlerdeki uygunsuzluklar dikkat çekiyor. Uygulanan cezalar ve yaptırımlara rağmen birçok firma, haksız kazanç sağlamak amacıyla kırmızı etli ürünlerine kanatlı eti, taşlık ve kalp ekleyerek sahteciliğe devam ediyor.
Birçok Lezzette Bulunan Tağşiş
Adana kebabından Konya’nın ünlü etli ekmeğine, börekçiden mantı harcına ve hamburger köftesine kadar pek çok üründe tağşiş tespit edilmiştir. Gaziantep’in Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde kırmızı et kıymasının içinde, İstanbul Ümraniye’deki bir börekçi işletmesinde dana kıyma pide harcında, Kütahya’da dana sucukta, Konya’nın Meram ve Selçuklu ilçelerindeki lokantalarda satılan etli ekmek harcında kanatlı eti tespit edilmiştir.
Antalya’da hazır kıymada sakatat (taşlık) tespit edilirken, Bursa’nın Kestel ilçesindeki bir lokantada satışa sunulan lahmacun harcında neredeyse kırmızı ete rastlanmamıştır. Lahmacun harcında kanatlı eti, kalp ve taşlık kullanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca, Antalya’da dana kuzu karışık köfte, İzmir’de mantı harcı, Antalya’da hamburger köftesi ve dana kuzu Adana kebapta da kanatlı eti tespit edilmiştir.
Yetkililer, uygunsuzluk bulunan işlemlere cezai yaptırımlar uygulandığını ve denetimlerin süreceğini bildirmiştir.
Kaynak: Ensonhaber
