Özbekistan Büyükelçisi İlham Haydarov’dan Türkiye-Özbekistan Ticaret Hacmi ve İşbirliği Vurgusu

Özbekistan Büyükelçisi İlham Haydarov’dan Türkiye-Özbekistan Ticaret Hacmi ve İşbirliği Vurgusu

Özbekistan Büyükelçisi İlham Haydarov’dan Türkiye-Özbekistan Ticaret Hacmi ve İşbirliği Vurgusu

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi İlham Haydarov, Türkiye ile Özbekistan arasında ticaret hacminin giderek arttığını belirterek, 5 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek için yoğun mesai harcayacağını ifade etti. Haydarov, göreve başlamasının ardından AA muhabirine verdiği röportajda, Türkiye’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmasının iki ülke ilişkileri için önem taşıdığını vurguladı.

Büyükelçi, önceki görevlerinden gelen deneyimleriyle Türkiye ile olan ilişkilerin yeni olmadığını dile getirirken, özellikle tekstil sektöründe Türk yatırımcılarla yakın işbirliği içinde olduğunu aktardı. İki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin yoğun şekilde devam ettiği bir dönemde göreve başlayan Haydarov, bakanlar ve kurum başkanlarıyla aktif temas kurduğunu belirtti.

Eğitim işbirliğinin gelişmesi adına çeşitli girişimlerde bulunan Haydarov, Türkiye’nin 81 ilini gezerek her bölgenin ekonomik ve kültürel potansiyelini keşfetmeyi ve bu doğrultuda Özbekistan ile karşılıklı faydaya dayalı ticari ilişkiler kurmayı amaçladığını söyledi. Eylül ayında Konya ve Gaziantep’te düzenlenecek uluslararası gastronomi festivallerinde Özbek pilavı yarışması için Semerkant’tan şef getirileceği bilgisini paylaştı.

Büyükelçi, iki ülke düşünce kuruluşlarının işbirliğinin de önemini vurgulayarak, ilişkilerin güçlendirilmesinde bu alanların da göz önünde bulundurulacağını ifade etti. Şu anda ticaret hacminin 3 milyar doları aştığını ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğunu belirten Haydarov, iki ülkenin liderlerinin belirlediği 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Özbekistan’a gelen Türk sermayeli şirket sayısının her ay arttığını, 1800’den 2006’ya yükseldiğini aktaran Haydarov, turizm alanında da gelişmelerin devam ettiğini ifade etti. Özbekistan’a vizesiz girişin 2018’den beri uygulanmasıyla turist sayısının arttığını, 2024 sonunda 200 bin ziyaretçi hedeflendiğini belirtti.

Özbekistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilişkilerin yönünü belirlemede kritik rol oynadığını ve son toplantının Ankara’da yapıldığını aktaran Haydarov, önümüzdeki toplantının Özbekistan’da gerçekleşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan ziyaretlerinin tarihi ve kültürel öneme sahip olduğuna işaret eden Haydarov, yüksek düzeyli toplantıların devam edeceğini belirtti ve Türk vatandaşlarını Özbekistan’a davet etti.

Kaynak: Sondakika

Exit mobile version