Gaziantep’te Antep Fıstığı Hasadında Rekolte Düşüşü ve Gelecek Endişesi
Gaziantep’te Antep fıstığı hasadı düşük rekolte ile sürüyor
Gaziantep’in önemli gelir kaynaklarından biri olan Antep fıstığında hasat sezonu Ağustos başlarında başlamış olup, Eylül sonuna kadar devam etmesi beklenmektedir.
Üreticiler Tedirgin
Fıstık işçileri sıcak havada sabah erken saatlerde tarlalara giderek elleriyle tek tek fıstıkları toplayıp, traktörlerle işleme tesislerine taşımaktadır. İklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklık ve zirai don nedeniyle verim düşmüş, üreticiler bu durumdan kaygı duymaktadır.
Fıstığın Geleceği Konusunda Endişeler
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, zirai donun fıstık ağaçlarını etkilediğini ve bunun en az 3 yıl verimi olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Bu yıl fıstıkta önemli bir verim kaybı yaşanmakta; geçen yıla göre rekolte %80 azaldı ve sadece yaklaşık 25 bin ton ürün bekleniyor.
Ürün Azlığı Fiyatları Artırdı
Yiğit, ürün miktarının azalması nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu, ancak çiftçilerin maliyetlerini karşılamanın zorlaştığını belirtti. Kuraklık ve zirai donun birleşen etkisi, bu yıl fıstık rekoltesini ciddi oranda düşürmüştür.
Kaynak : Sondakika
