Sayıştay Raporunda Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin 484 Milyonluk Tünel İhalesindeki Usulsüzlükler

Sayıştay Raporunda Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin 484 Milyonluk Tünel İhalesindeki Usulsüzlükler

Sayıştay Raporunda Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin 484 Milyonluk Tünel İhalesindeki Usulsüzlükler

Sayıştay’ın 2024 denetim raporu, AKP’li Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin 484 milyon TL tutarında tünel inşaatı ihalesinde birçok mevzuata aykırı uygulamayı ortaya koydu. Çorlu tren kazası sonrası görevden alınan eski TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın sahibi olduğu Deha Altyapı A.Ş.’ye verilen ihalede, şantiye defterlerinin eksik tutulduğu ve hatalı fiyat farkı hesaplamalarıyla kamunun zarara uğratıldığı tespit edildi.

Şahinbey Belediyesi, 2023 yılında Deha Altyapı A.Ş. ile 484 milyon 484 bin TL’lik tünel inşaatı ve kavşak düzenlemesi işi sözleşmesi imzaladı. Ancak Sayıştay denetiminde, şantiye günlük defterlerinin yeterince bilgi içermemesi nedeniyle hakediş raporlarında yapılan fiyat farkı hesaplarının doğruluğu denetlenemedi. 13 geçici hakedişin tamamının hatalı hazırlandığı ve gecikmeler sırasında gerekli endeks karşılaştırmalarının yapılmadığı vurgulandı.

Buna rağmen belediye, 452 milyon TL’lik iş bedelinin üzerine yaklaşık 157 milyon TL tutarında fiyat farkı ödemesi yaptı ve bu tutarın toplam bedelin yüzde 35’ine yakın olması kamu zararına yol açma riski olarak değerlendirildi. Ayrıca yeni birim fiyatların piyasa teklifleri ve proforma faturalarla belirlenmesi, Ticaret Odası onaylı belgeler kullanılmadan fiyat farkı hesaplanması da mevzuata aykırı bulundu.

Denetim raporu ayrıca KDV dâhil fiyat farkı hesaplandığını, oysa mevzuatın KDV hariç tutarlarla hesaplama yapılmasını gerektirdiğini gösterdi. Belediye bu konuda uyarıları kabul etti ve gerekli hassasiyeti göstereceğini belirtti. Revize fiyat uygulamalarında da mevzuat ihlalleri görüldü; örneğin sınırlı miktarda artış gerektiren işlerde revize fiyat uygulanarak ek kazanç sağlandığı tespit edildi.

Eski CHP’li Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Kalkan, Sayıştay raporundaki bulguların skandal boyutunda olduğunu ifade etti. Özellikle tünel ihalesindeki 11 ayrı tespitten bahseden Kalkan, belgelerde yoğun usulsüzlüklerin olduğunu ve böyle bir durumun başka bir partili belediyede yaşanması halinde kamuoyunda büyük tepki yaratacağını dile getirdi.

Sayıştay raporu ve belediye faaliyetlerinde yaşanan bu usulsüzlükler, kamu kaynaklarının doğru yönetilmesi açısından önemli soru işaretleri teşkil ediyor ve belediyenin ihale süreçlerine ilişkin denetimlerin artırılması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak : Sözcü

Exit mobile version