Adana Kebabı Listenin Zirvesinde Olmalıydı: Yerel Tepkiler ve Lobi Mücadelesi

Adana Kebabı Listenin Zirvesinde Olmalıydı: Yerel Tepkiler ve Lobi Mücadelesi

Adana Kebabı Listenin Zirvesinde Olmalıydı: Yerel Tepkiler ve Lobi Mücadelesi

Coğrafi işaret tescilli ürünlerin bilinirliğini ölçmeye yönelik yapılan araştırmada, ilk akla gelen ürünlerde yüzde 26 ile Gaziantep baklavası birinci sırada yer almaktadır. Bunu yüzde 14 ile Malatya kayısısı, yüzde 8 ile Adana kebabı ve yüzde 7 ile Antep fıstığı takip etti. Sonuçların açıklanmasının ardından Adana halkından ve kebapçılardan tepki geldi. Adanalılar, sonuçların eksik ve yanlış olduğunu belirttiler.

BİZİM LOBİLERİMİZ ZAYIF KALIYOR

Kebapçı Yaşar Aydın, listeyi görünce hem şaşırdığını hem de üzüldüğünü dile getirdi. Dünyanın her yerinde Adana kebabının tüketildiğini belirten Aydın, “Bu işler lobi işidir. Kimin lobisi kuvvetliyse o bölgenin lezzeti öne çıkar. Adana kebap olmayan hiçbir ülkede bulunmamaktadır. Her ülkede Adana kebap sunulmaktadır ve coğrafi değeri en yüksek üründür. Bizim lobilerimiz maalesef zayıf kalıyor” dedi.

KENDİ DEĞERLERİMİZİ KORUYAMIYORUZ

Aydın, bazı lobilerin Adana kebabını dışladığını ifade etti: “Malatya ve kayısıyı seviyorum, onların listede olmasını da isterim ancak asıl sorun Adana kebabının zirvede olmamasıdır. Dünyanın her yerinde Adana kebap zirvedeyken bazı lobiler bunu dışlıyor. Biz zayıf kaldık ve kendi değerlerimizi koruyamıyoruz. Kendi değerlerimizi korumak için kebapçılarımıza sahip çıkmalıyız.”

ADANA KEBAP 1. SIRADA OLMALIYDI

Malatya’dan Adana kebabı yemek için gelen Buğra Maraş, “Ben aslen Malatyalıyım ancak aklıma ilk olarak Adana kebap gelir. Adana kebap kesinlikle 1. sırada olmalıydı” ifadelerini kullandı.

KİMSE DURDUK YERE KAYISI YEMEYE GİTMEZ

Tekirdağ’dan Adana’ya kebap yemek için gelen Semih Muştu, “9 saat yol giderek kebap yemek için buradayız. Kayısı güzel ama kimsenin sırf kayısı yemek için gitmediğini düşünüyorum. Adana kebap yemek için buraya geliyor insanlar. Bu yüzden Adana kebap 1. sırada olmalıydı” dedi. Şehir dışından gelen Ahmet Oğuz Taşlı ise, “Adana kebap 1. sırada olmalı. Kayısı aklıma gelmezdi. Adana kebap yaşanır, anlatılmaz. Bin 250 kilometre yol geldim ve bu lezzete değdi” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA Kaynak : Haber7

Exit mobile version