Gaziantep de Yeşil Hidrojenli Otobüs Projesi 27
Gaziantep de Yeşil Hidrojenli Otobüs Projesi 27
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeşil hidrojenli otobüslerin toplu taşımada kullanılması için İTÜ ve H2DER ile iş birliği yaptı. Proje temiz enerji hedefleri doğrultusunda ilerlemektedir.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada yeşil hidrojen otobüslerinin kullanılması projesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) ile iş birliği yaptı
Derneğin basın açıklamasına göre yeşil otobüsleri hidrojene dönüştürme projesi hızla ilerliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada ekolojik hidrojen otobüslerinin kullanılması projesini somut tedbirlerle geliştiriyor.
İstanbul’da düzenlenen imza töreniyle İTÜ ve H2DER projenin resmi paydaşları oldu.
İTÜ Rektörü Prof. Hasan Mandal’ın ev sahipliği yaptığı imza törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Fatma Şahin ve H2DER Derneği Başkanı Yusuf Günay katıldı.
İmza törenindeki konuşması bildiride yer alan Fatma Şahin, TÜBİTAK başkanlığı döneminde İTÜ Rektörü Mandal ile birlikte projeler hayata geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Almanya’da hidrojen otobüslerini yerinde gördük ve inceledik. Köln Belediyesi’nin 200’den fazla hidrojen otobüsü kullanması motivasyonumuzu artırdı. İlk yerli hidrojenli otobüs prototipini Gaziantep caddelerine kazandırdık. Şimdi toplu taşımada ülkemize örnek olacak bir proje ortaya çıkarıyoruz. Hasan Mandal hocamızı tebrik ederiz. Ziyaretimizi bu anlamlı imzayla birleştirmek heyecanımızı daha da artırdı.\”
\”Yeşil hidrojen bu alandaki en değerli ürün olacak\”
H2DER Başkanı Günay, Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana çeşitli aşamalarda geliştirilen karbonsuzlaştırma sürecinde temiz enerjinin değerine de dikkat çekti.
Günay, “Bu alandaki en değerli ürün yeşil hidrojen olacak. Bu nedenle içinde bulunduğumuz döneme ‘Hidrojen Çağı’ deniyor.” Gaziantep Belediyesi’nin toplu ulaşımda yeşil hidrojenli otobüslere geçişi bu büyük dönüşümün en değerli örneği olacak. “251 yıllık tecrübesiyle ülkemizin en güçlü dayanaklarından biri haline gelen İTÜ, bu alandaki varlığıyla tüm çalışmalarımıza güç katacaktır.”
\”İTÜ gibi yakıt hücresi çalışmalarımız da hızla gelişiyor\”
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, hidrojen çalışmalarını yakından takip edenlerden biri olduğunu da kaydetti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yenilikçi vizyonunu bildiğini ve takdir ettiğini söyleyen Mandal, şöyle konuştu: “Türkiye’de tek hidrojen vadisi projesi var ve bu da İTÜ olarak yakıt pillerinden çok elektrolizörler üzerinde çalışıyoruz. özellikle araştırma ve geliştirme içeriğimizle.” Yakıt hücreleriyle ilgili çalışmalarımız hızla gelişiyor. “Bu projedeki iş birliği ülkemizin geleceğine olan faydayı artıracaktır.”
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. İlhan Kocaarslan, yenilikçi bakış açısının derinleştirilmesinin önemine vurgu yaparak, projenin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesinin İTÜ sayesinde gerçekleştirileceğini kaydetti.
Projede yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretilmesi, elektroliz yöntemiyle yeşil hidrojen üretilmesi, hidrojen otobüslerinde sağlanan yeşil hidrojenin yakıt hücreleri aracılığıyla kullanılması ve en az bir yakıt ikmal istasyonu oluşturulması amaçlanıyor.