Gaziantep Gündem Haberleri

Depozito Sorumluluğu: Yargıtay’dan Gaziantep’e Net Karar

Gaziantep’te yaşanan önemli bir emsal karar, milyonlarca kiracı ve ev sahibinin gündemine oturdu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bir konutun satılması durumunda kiracıdan alınan depozitonun kime ait olacağı konusunda net bir hükme vardı. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul alım satım süreçlerinde yaşanan anlaşmazlıklara ışık tutacak. depozito sorumluluğu konusunda yeni gelismeler yasaniyor.

Depozito Sorumluluğu: Yargıtay'dan Gaziantep'e Net Karar

Bu kritik depozito meselesi, Gaziantep’te 300 dolarlık bir anlaşmazlık üzerinden Yargıtay’a taşındı. Olayın merkezinde, kiracının oturduğu ev satıldıktan sonra eski ev sahibinden talep ettiği depozito bulunuyor. Kiracı, kira sözleşmesinin başlangıcında ödediği 300 dolarlık güvence bedelini geri istemişti. Ancak ev satıldığı için bu paranın yeni malike devredilip devredilmediği konusunda bir belirsizlik yaşandı.

Kiracı, satış sonrası ödeme yapmayarak depozitosunun kalan kiraya mahsup edilmesini talep etti. Taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamayınca kiracı, hakkını icra yoluyla aramak durumunda kaldı. Uyuşmazlık nihayetinde Gaziantep 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gündemine geldi.

Yerel Mahkeme Yeni Maliki Sorumlu Tuttu

Gaziantep 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, konuyu değerlendirirken taşınmazın el değiştirmesiyle yeni malikin kira sözleşmesinin tarafı haline geldiği yönünde bir karar verdi. Mahkeme, bu nedenle depozito alacağının eski ev sahibinden değil, evi devralan yeni malikten tahsil edilmesi gerektiği kanaatine vardı. Bu karar, o dönemde konut sahipleri ve kiracılar arasında farklı yorumlara neden oldu.

Ancak bu yerel mahkeme kararı, Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına temyiz etmesiyle Yargıtay’ın önüne kadar uzandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, dosyayı titizlikle inceledikten sonra yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu bozma kararı, depozito konusunda yeni bir hukuki çerçeve çizdi.

Yargıtay’dan Net Ayrım: Devrin Kanıtlanması Şart

Yargıtay’ın kararında en önemli nokta, eski ev sahibinin depozito sorumluluğunu ortadan kaldırması için yaptığı devri kanıtlaması gerektiği vurgusu oldu. Yargıtay, taşınmazın el değiştirmesiyle yeni malikin kira sözleşmesinden doğan hak ve borçları devraldığını kabul etti. Ancak depozito gibi belirli güvenceler için farklı bir şart koştu. Eski ev sahibinin, kiracıdan aldığı güvence bedelini yeni malike devrettiğini ispat etmesi gerektiğine hükmedildi. Kararda açıkça, “Davalı (eski ev sahibi) malikin kira ilişkisinin başlangıcında teslim aldığı güvence bedelini yeni malike devrettiğini ispat etmesi gerekir” denildi. Bu, depozitonun akıbeti açısından kritik bir ayrım noktası oluşturdu.

Bu yeni Yargıtay kararına göre, eski ev sahibinin sadece evi satmış olması, aldığı depozito ile ilgili sorumluluğunu otomatik olarak sona erdirmiyor. Eski malik, kiracıdan aldığı güvence bedelini yeni ev sahibine aktardığını somut delillerle kanıtlamalı. Eğer bu devrin yapıldığına dair yeterli kanıt sunulamazsa, depozitoyu ilk alan eski ev sahibi, kiracısına karşı iade yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda kalacak. Bu karar, kiracıların haklarını daha güvenceli hale getirirken, ev sahipleri için de dikkatli olmaları gereken yeni bir sorumluluk alanı tanımlamış oldu. Gaziantep’teki bu emsal dava, ülke genelindeki benzer hukuki sorunlara ışık tutacak nitelikte.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu