Hüsamettin Aydın Özgürlük Günü Paneli: Eğitimde Yapay Zeka ve Dijitalleşme
Hüsamettin Aydın Özgürlük Günü Paneli
Hüsamettin Aydın Özgürlük Günü Paneli, Nesibe Aydın Okulları Onursal Başkanı Hüsamettin Aydın anısına 2020 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenmektedir. Bu yılki etkinlikte “Eğitimde Yapay Zeka ve Dijitalleşme” teması ele alındı. Panel, Sabancı Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi ve yapay zekanın eğitim alanındaki etkileri detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.
Nesibe Aydın Okulları’ndan yapılan açıklamaya göre, panelde akademisyenler, “Yapay zeka işlerimizi elimizden alacak mı?” ve “Yapay zeka eğitimin sonunu mu getiriyor?” gibi önemli sorulara yanıt aradı. Etkinliğe katılan değerli isimler arasında, Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Yetkin Gençler (YetGen) Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Egemen Yılmaz ve Nesibe Aydın Gaziantep Okulları Kurucusu Dr. Bilal Ulusoy yer aldı.
Paneldeki konuşmalarında, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Egemen Yılmaz, yapay zekanın eğitimde sunduğu yeni fırsatlara dikkat çekti. Yılmaz, yapay zekanın amacına uygun bir şekilde kullanılması durumunda herhangi bir tehdit oluşturmayacağını vurgulayarak, “Yapay zeka, hem temel eğitimde hem de yükseköğretimde bilginin ölçülmesi ve büyük verinin analizinde önemli kolaylıklar sağlayabilir. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bireysel öğrenme yolculuğunda yapay zekanın merkezi bir rol oynayacağını söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut ise, yapay zekanın en büyük korkularından birinin ChatGPT üzerinden kopya çekilmesi olduğunu belirtti. Erkut, “Ancak bu durum aslında yeni bir şey değil; kopya çekme olayı, ChatGPT ile başlamadı. ChatGPT, ücretsiz bir sanal asistan olarak değerlendirilmelidir. Yani artık öğrencilerin bilgi naklini öğretmenler yerine yapay zeka gerçekleştirebilir. Bu da öğretmenlerin, öğrencileriyle daha fazla etkileşimde bulunmalarına olanak tanır.” dedi.
Hüsamettin Aydın’ın, Nesibe Aydın Okulları’nın iki kurucusundan biri olarak, 4 yıl önce hayatını kaybettiğini hatırlatan eğitimci Nesibe Aydın, Aydın’ın en büyük amacının çocukların ve gençlerin kaliteli bir eğitim alarak modern çağa ayak uydurmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. Aydın, her yıl düzenledikleri anma törenlerinde eğitime olan vurguya dikkat çekti.
Nesibe Aydın Okulları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mirkan Aydın, yapay zekanın dünya genelinde eğilimleri değiştirmeye başladığını ve eğitim dünyasının da bu değişimden etkilendiğini belirtti. Bu bağlamda, yapay zekanın eğitim alanındaki rolü ve etkileri üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.