Kültürel Mirasın Yeniden Canlanması: Deprem Sonrası Restorasyon Çalışmaları
![](https://gaziantep.gen.tr/wp-content/uploads/2025/02/kulturel-mirasin-yeniden-canlanmasi-deprem-sonrasi-restorasyon-calismalari-VExmBSKP.jpg)
Kültürel Miras Yeniden Canlanıyor
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen 11 ilde, afette hasar gören kültür varlıklarını yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı. Genel Müdür Birol İnceciköz, deprem sonrası 11 ildeki 5 bin 119 kültür varlığında hasar tespit ettiklerini belirtti.
İnceciköz, depremin ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatlarıyla hibe yardım programını devreye soktuklarını ifade etti. Bu programla, eski eser sahiplerine deprem hasarı olan konutlar için 5 milyon lira, turizm tesisleri için ise 12,5 milyon liraya kadar hibe desteği sağladıklarını açıkladı. Birçok vatandaş, bu hibe desteğiyle onarım süreçlerine başlamış durumda.
Depremden etkilenen 11 ildeki 23 noktada restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Gaziantep Kalesi, Kilis Müzesi, Şanlıurfa Kalesi gibi önemli yapıların restorasyonu tamamlanarak açılışa hazır hale getirildi.
İnceciköz, kentsel hafızanın korunmasının önemine değinerek, insanların anılarının yaşadığı mekanları ayağa kaldırmanın büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Örneğin, Antakya’daki Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı gibi noktalar, insanların hafızasında önemli yer tutuyor.
Hatay’da depremlerde 622 yapının hasar gördüğünü vurgulayan İnceciköz, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin 2026’da hizmete açılacağını, bu süreçte 1,2 milyar liralık bütçenin yardım hibe programı kapsamında kullanılacağını açıkladı. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü birçok anıtsal eserde restorasyon çalışmalarına başladı.
Bu çabalar sonucunda Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yeni konseptiyle birlikte tekrar hizmete açılması hedefleniyor.
Kaynak: Sondakika