Gaziantep Gündem Haberleri

İslahiye’de Antep Karası ve Hatun Parmağı Üzüm Kurutma Sezonu Başladı

İslahiye’de Antep Karası ve Hatun Parmağı Üzüm Kurutma Sezonu Başladı

İslahiye’de Antep Karası ve Hatun Parmağı Üzüm Kurutma Sezonu Başladı

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 50 bin dekarlık alanda yetiştirilen, yöreye özgü ve coğrafi işaretli "Antep karası" ve "Hatun parmağı" üzüm çeşitlerinin kurutma süreci başladı. Üzümler, İslahiye’nin Altınüzüm, Boğaziçi, Yeşilyurt başta olmak üzere 15 farklı mahallede toplanıyor.

İslahiye'de Antep Karası ve Hatun Parmağı Üzüm Kurutma Sezonu Başladı

Hasat sonrası başlayan kurutma işlemi için işçiler, sıcak hava koşullarında yoğun çalışıyorlar. Bu bağlamda, bu yıl 55 bin ton üzüm rekoltesi beklenmekte olup, sofralık üzüm türleri kurutulduktan sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerine sevk edilmektedir.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Osman Erdoğan, kuraklık etkisi nedeniyle üretimde düşüş olmasına rağmen yaklaşık 400 ton kuru üzümün iç piyasaya sunulacağını belirtti. Yerel üreticilerden Adem Çelik ise bağlarından yıllık ortalama 200 ton kuru üzüm elde edildiğini, bu yıl ise rakamın 40 tona düşmesinin beklendiğini dile getirdi.

Üzüm kurutma işlemi ise şu şekilde uygulanıyor: Sabah erken saatlerde toplanan taze üzümler önce temizleniyor, ardından Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı potasyum ve zeytinyağı karışımına batırılıp 4-5 gün boyunca sergilerek kurutuluyor. Sonrasında ise makinelerle yabancı maddeler ayrılduktan sonra işletmelere gönderiliyor.

Kaynak: Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu