Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep’in Şifalı Lezzeti: Beyran

12 saat pişen Gaziantep lezzeti Beyran sofralara sağlık dağıtıyor

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Gaziantep’in meşhur tescilli lezzeti beyran, kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanıyor. 12 saat süren pişirme süreciyle ortaya çıkan bu özel yemek, sadece tadıyla değil, doğal antibiyotik etkisi ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle de biliniyor.

GAZİANTEPLİLERİN FAVORİSİ

Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklara rağmen Gazianteplilerin favorisi olmaya devam ediyor. Beyran, UNESCO’nun gastronomi alanında “fark oluşturan şehirler” listesinde yer alan Gaziantep’in önemli kültürel değerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Büyük kazanlarda uzun süre pişirilerek hazırlanan yemeğin malzemeleri arasında haşlanmış et, pirinç, sarımsak ve pul biber gibi doğal şifa kaynakları yer alıyor.

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

USTASINDAN 12 SAATLİK TARİF

Beyran ustası Ömer Yozbatıran, yemeğin hazırlanış sürecini şöyle anlattı: “Beyran Gaziantep’e özgü et ve pirinç ile yapılan bir yemektir. 12 saat pişer. Normalde 6 saatte et hazır olur. 6 saat piştikten sonra eti çıkarırız, kemiğin iliğinin erimesini bekleriz. Kemiğin iliği erir ve suya karışır. Toplam hepsinin hazır olması 13 saati bulur. 12 saat sonra etin suyunu çıkarırız. Tezgâhta iç yağı, biber ve sarımsak ile pişirir, hazır hale getiririz. Altına pirinç, üstüne haşlanmış et, etin üstüne de 12 saate hazırlanan et suyunu koyarız. Bolca kaynaması lazım. Beyran gastronomi şehri Gaziantep’e yakışan bir yemektir. Beyran şifa kaynağıdır. Yaz-kış her mevsimde yenilen bir yemektir. Beyran yiyen terler. Çünkü terletme özelliği var. Yemeğin içinde yer alan karabiber, sarımsak, pul biber antibiyotiktir. Gaziantepliler antibiyotik olduğu için sever.”

SICAK HAVAYA RAĞMEN BEYRAN’DAN VAZGEÇMİYOLAR

Gaziantep’in kavurucu sıcaklarına rağmen beyran tüketmeye devam ettiklerini belirten vatandaş Tuncay Andı, “Biz Gaziantepliler olarak beyranı çok severiz. Hem yöremize uygun hem de yaz, kış, soğuk ve sıcak demeden beyran yeriz. Severek tüketiriz. Sabah, akşam içeriz. Dişimiz ağrısa bile içeriz. Çünkü faydalı bir yemektir. Onun için seviyoruz” dedi. Beyran, Gaziantep’in sadece damak tadını değil, kültürünü ve sağlık algısını da yansıtan özel bir yemek olarak yılın her dönemi sofralarda yerini koruyor.

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Kaynak: Ensonhaber

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

Gaziantep'in Şifalı Lezzeti: Beyran

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu