Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep Dülük Antik Kenti’nde Roma Dönemine Ait Antik Lezzetler Yeniden Canlandırılıyor

Antik Lezzetler Dülük’te Yeniden Hazırlanıyor

Antik Lezzetler Dülük’te Yeniden Hazırlanıyor

Gaziantep’teki Dülük Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları kapsamında, Roma dönemine ait yiyecek tarifleri ortaya çıkarıldı ve bu eski dönemlere ait lezzetler günümüze taşınarak yeniden hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğinde yürütülen projede, şefler Roma döneminden Pompei Ekmeği, Olivatum (Zeytin Ezmesi), Libum (Ballı Kek), Globuli (Ballı Peynirli Kek) ve Dulcia Piperatta (Ballı Kek) tariflerini günümüz mutfağına uyarladılar.

Şefler tarafından orijinal tariflere uygun şekilde hazırlanan bu antik lezzetler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nde ziyaretçilere sunuluyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Gaziantep’in zengin gastronomi kültürüne bu antik tariflerin de ekleneceğini belirterek, bu lezzetlerin tanıtımının yapılması amacıyla uçak seferlerinde de sunulacağını ifade etti.

Mutlu Durgun adlı şef, yeme tariflerinin dönemin savaş şartlarına uygun olduğunu ve şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak bal kullanıldığını vurguladı. Bu antik yemek ve ekmeklerin seri üretimi sağlanarak yerel halka öğretilecek ve ziyaretçilere sunulacak. Bu sayede hem binlerce yıllık lezzetler korunacak hem de Dülük Antik Kenti’nin tarihi daha iyi tanıtılacak.

Dülük Antik Kenti, binlerce yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir bölge olup, Asurlular döneminden Roma Dönemi’ne kadar birçok kültürün izlerini taşıyor. Ayrıca, dünyadaki en büyük yer altı Mitras tapınağına ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor.

Kaynak : Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu