Emine Erdoğan: Gastronomi Liseleri, Kültürel Mirasın Geleceği için Büyük Bir Adım

Emine Erdoğan: Gastronomi Liseleri, Kültürel Mirasın Geleceği için Büyük Bir Adım
Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi, gastronomi liselerinin kültürel mirasın korunmasında önemli bir adım olduğunu belirtti. Erdoğan, “Kültürel mirasın korunmasının başlıca yolu, onu otantik dokusunu bozmadan yeni nesillere aktarmaktır. Bu açıdan gastronomi liseleri çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Lise çağındaki gençlerimizi kelimenin tam anlamıyla işin mutfağında yetiştireceğiz.” dedi.
Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi’nin tanıtım programında yaptığı konuşmada Erdoğan, bu projenin genç şeflerin yetişmesine ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Erdoğan, uzun yıllar süren çalışmalar sonucu yayımlanan “Asırlık Türk Mutfağı” kitabının ve Türk Mutfağı Haftası’nın kültürel hafızayı canlı tutmak adına önemli adımlar olduğunu belirtti.
Erdoğan, Anadolu’nun zengin tarım ve kültürel mirasını anlatarak, mutfağımızın tarih, kültür, sanat ve şifa kaynağı olduğunu ifade etti. Gastronominin uluslararası alanda ülkenin tanıtımında ve milli kültürün aktarımında etkin bir araç olduğunu dile getirdi.
Türk mutfağının sadece lezzet değil, aynı zamanda sağlık ve şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, sürdürülebilirlik ve atıksız mutfak hareketlerini de desteklediğini belirtti. Gastronomi liselerinin, bölgesel özellikleri ve kültürel unsurlarıyla 12 bin yıllık bir gastronomi hafızasından beslenerek gençlere bu mirası aktarma hedefi taşıdığını açıkladı.
Proje kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesinde tematik gastronomi liseleri kurulacak ve öğrenciler bölgenin gastronomi unsurlarını öğrenerek, mutfağımızı küresel ölçekte temsil edecekler. Erdoğan, genç şeflerin, mutfağın ruhunu ve hikayesini öğrenerek, kültürel değerleri yaşatacağını sözlerine ekledi.
Kaynak : Sondakika