Gaziantep’te İmece Usulü Kış Hazırlığı Geleneği
Gaziantep’te İmece Usulü Kış Hazırlığı Gelenekleri
İmece usulü kış hazırlıkları geleneği, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşatılmaya devam ediyor. Türkiye’nin “kurutmalık deposu” olarak nitelendirilen gastronomi kenti Gaziantep’te, kadınlar bir araya gelerek kışın tüketilmek üzere biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeleri hazırlıyor. Böylece, yazdan kışa taşınacak olan bu lezzetler, güneşte kurutularak saklanıyor.
Şahinbey Belediyesi’nin desteğiyle devam eden bu gelenekte, kadınlar her gün bir kişinin evinde bir araya gelerek kış hazırlığı yapıyorlar. Patlıcan ve biberlerin içlerini oyarak, iplere diziyor ve güneşte kuruması için bırakıyorlar. Bu gelenek, binlerce yıl süregelen bir kültürel miras olarak yaşatılmakta.
Hazırlanan kurutmalıklar, kış aylarında dolma olarak tüketilmektedir. Biberler, patlıcanlar ve kabaklar özenle hazırlanarak, sofralara lezzet katıyor. 75 yaşındaki Esma Yıldırım, bu geleneği sürdürmenin kendileri için çok önemli olduğunu, her gün ayrı bir evde toplanarak çalıştıklarını belirtiyor. Yıldırım, “İmece usulüyle birbirimize yardım ederiz” diyerek, komşularla iş birliğinin önemini vurguluyor.
Diğer bir kadın, Tuba Yılmaz ise, “Kış hazırlıklarımıza başladık. Komşularla toplanıp patlıcan, biber ve konserve yapıyoruz. Kurutmalık sebzeler bizim vazgeçilmezimizdir” ifadelerini kullanarak, bu süreçte nasıl birlikte çalıştıklarını anlatıyor.
Son olarak, Emine Yıldırım, “Her yıl komşularla bir araya geliriz, kurutmalıklarımızı hep birlikte yaparız” diyerek, Gaziantep’teki kış hazırlıklarının bir gelenek haline geldiğini belirtiyor.
Kaynak: Sondakika