Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep’te 7. Uluslararası GastroANTEP Festivali Başladı: Kültür ve Gastronomi Buluşması

Gaziantep’te 7. Uluslararası GastroANTEP Festivali Başladı: Kültür ve Gastronomi Buluşması

Gaziantep’te 7. Uluslararası GastroANTEP Festivali Başladı: Kültür ve Gastronomi Buluşması

Gaziantep, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan, zengin mutfağı ve kültürel mirasıyla, bu yıl Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin yedincisine ev sahipliği yapmaktadır. Festival, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle 13-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.

Gaziantep'te 7. Uluslararası GastroANTEP Festivali Başladı: Kültür ve Gastronomi Buluşması

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, festival sırasında yaptığı açıklamada özellikle Çinli turistlere özel bir davette bulunmuş ve Asya, özellikle Çin halkının kültür turizmine büyük önem verdiğini belirtmiştir. Başkan Şahin, Kapadokya’ya ilgi duyan Çinli turistlerin, Gaziantep’teki Fırat kıyılarındaki tarihi ve kültürel zenginlikleri de keşfedebileceğine vurgu yapmıştır.

Gaziantep’in, insanlık tarihine ışık tutan Zeugma ve Göbeklitepe gibi eşsiz kültürel hazinelere ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Şahin, Çinli ziyaretçilerin şehre ilgisini artırmak için çalışmaların devam ettiğini ifade etmiştir. Gaziantep mutfağının yalnızca yemeklerden ibaret olmadığını, farklı medeniyetlerin ortak eseri olarak binlerce yıl süren bir miras olduğunu belirtmiştir. Şehrin sofrasının tarih boyunca Hititler’den Osmanlılara uzanan kültürel bir zenginliğe sahip olduğu vurgulanmıştır.

Başkan Şahin, Gaziantep’in 2014 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılarak gastronomi mirasını uluslararası alanda tanıtmaya başlamasının çok önemli bir adım olduğunu dile getirmiştir. UNESCO başvurusu sırasında kentte 500’den fazla yemeğin bulunduğu ve her birinin ayrı bir hikayesi olduğu belirtilmiş, annelerin yemek tariflerinin bilgi bankasına dönüştürüldüğü ve kent arşivine kaydedildiği aktarılmıştır. Avrupa’daki dostların bu hikayelere büyük ilgi gösterdiği ve diğer Anadolu şehirlerinin de benzer şekilde gastronomilerini tanıtmaya başladığı belirtilmiştir.

Gaziantep’in gastronomi alanında İspanya ve İtalya gibi ülkelerle aynı seviyede izlendiği, kentte açılan gastronomi lisesi ve akademiler sayesinde yeni nesil şeflerin yetiştirildiği ve bunun ekonomik bir güç haline dönüştüğü ifade edilmiştir.

Çin ile olan ekonomik ve kültürel iş birliğine de değinen Şahin, Gaziantep’te Çinli mühendislerle birlikte güneş paneli üretildiğini ve Millet Bahçesi içinde Çin Bahçesi’nin kurulduğunu hatırlatmıştır. Yeşil sanayi alanında Çin ile ortak çalışmaların sürdüğünü ve Çinli turistlerin bölgeye davet edildiğini söylemiştir.

Gaziantep’in tarihsel olarak İpek Yolu üzerinde yer aldığı ve bu mirasın günümüzde de yaşatıldığı belirtilmiş, bölgenin Mezopotamya ile Doğu Akdeniz’in buluştuğu bir coğrafya olduğu vurgulanmıştır. Ataların bu yolları tarih boyunca barış yoluna çevirdiği ve günümüzde de aynı ruhun devam ettirilmek istendiği ifade edilmiştir.

Başkan Şahin, Çin’in Kuşak ve Yol projesinin önemine dikkat çekerek, bu projenin kalkınma ve medeniyet yollarıyla gastronomiyi destekleyen bir yol olduğunu, bu yolu kardeşlik ve barış yoluna dönüştürerek insanlığın ortak sofrasını kurmanın hedeflendiğini belirtmiştir.

Festival kapsamında 9 gün boyunca kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra Gaziantep’in özgün lezzetlerini tanıtan çok sayıda etkinlik düzenlenecek, konserler, tiyatrolar, sergiler ve gastronomi sunumları ile konuklar ağırlanacaktır.

Festivalin ana temasının insanlığın ortak kültürel hazineleri olduğu vurgulanmış, gastronominin çalışılmasıyla medeniyetin, kültürün ve değerlerin tüm dünyaya aktarıldığı belirtilmiştir.

Kaynak: Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu