Gaziantep Ekonomi Haberleri

Lisanslı Depoculuk: Tarımın Geleceği ve Gıda Güvenliği

Lisanslı Depoculuk Tarımın Geleceği

Lisanslı Depoculuk: Tarımın Geleceği ve Gıda Güvenliği

Anadolu Lisanslı Depocular Derneği (ALDER) Başkanı Mahmut Güzel, Türkiye’de 6 milyon ton civarında buğday, 2 milyon ton arpa ile 1,5 milyon ton civarında mısırın lisanslı depolarda muhafaza edildiğini belirtti. Güzel, lisanslı depoculuğun tarımın geleceğinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Gıda arzında lisanslı depoculuğun önemine değinen Güzel, “Türkiye’de lisanslı depoculukta İç Anadolu Bölgesi öncü durumunda. Türkiye’de toplamda 12 milyon 100 bin ton kapasitede lisanslı depo var. Bunun 5,5 milyon ton kapasitesi İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.” dedi.

Güzel, Konya’nın 2,3 milyon ton kapasiteyle ülkede birinci sırada yer aldığını, bu depolarda 800 bin ton buğday, 700 bin ton civarında arpa ve mısırın depolandığını aktardı. Depolarda hububatın yanı sıra diğer tarımsal ürünlerin de stoklandığını vurgulayan Güzel, “Gaziantep’te fıstık, Giresun bölgesinde fındık, Şanlıurfa’da pamuk koyuyoruz. Yani yavaş yavaş depoculuğu da bütün tarım ürünleriyle genişletmeye başladık.” şeklinde konuştu.

Güzel, Türkiye’de bu depolardaki ürün miktarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Lisanslı depolarda 6 milyon ton civarında buğday, 2 milyon ton arpa ve 1,5 milyon ton civarında da mısır mevcut. Lisanslı depolarımızda toplamda 9,5 milyon ton ürün var. Bunun haricinde çiftçinin, esnafın ve TMO’nun kendi depolarında depolanan ürünler de bulunmaktadır. Lisanslı depoculuğu tarımın geleceği olarak görüyoruz. Sektör, gıda güvenliğinin arzında geleceğimizin teminatı. Ülkemizin tarım ürünleri arz güvenliğinde büyük bir öneme sahip. Artık lisanslı depoculuk tarımla bağdaşmış durumda ve tarımdan kopamaz hale geldi. Bu geliştikçe daha ilkel olan yöntemlerin hepsi yeni ve ileri teknolojiyle buluşmuş olacak.”

Kaynak: Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu