Gaziantep Gündem Haberleri

Kartalkaya Yangın Felaketi Sonrası Yangın Güvenliği Önlemleri Artıyor

Kartalkaya yangın felaketi insanları tedbire zorladı: Yangın tüpü siparişleri patladı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangın sonrasında, 78 kişinin hayatını kaybetmesi, Gaziantep’te yangın tüpleri ve yangın söndürme sistemlerine olan talebi artırdı. Bu trajik olay, vatandaşları ve işletmeleri güvenlik önlemlerini artırmaya yönlendirdi. Yangın ekipmanları satan esnaflar, son günlerde yoğun bir satış dönemi yaşadıklarını belirttiler.

Kartalkaya Yangın Felaketi Sonrası Yangın Güvenliği Önlemleri Artıyor

“Talep inanılmaz derecede arttı”

Yangın tüpü satışı yapan yangın eğitmeni Vahit Erkan, Gaziantep’te 30 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve bu süreçte otomatik söndürme sistemleri kurduklarını belirtti. Erkan, “Son dönemde piyasanın durumu ortada. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen olayda 78 kişi hayatını kaybetti. Bu üzücü olay nedeniyle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ne yazık ki millet olarak, bir sorun başımıza gelmeden tedbir almayı düşünmüyoruz. Şu anda gün içerisinde yüzlerce görüşme yapıyoruz. Talep inanılmaz derecede arttı. İnsanlar ‘Evimize tüp alalım, arabamıza tüp taktıralım, iş yerimize yangın önlemi alalım’ diye bizi arıyorlar. Ancak keşke böyle trajik bir olay yaşanmadan önce bu önlemleri almış olsaydık” dedi.

Kartalkaya Yangın Felaketi Sonrası Yangın Güvenliği Önlemleri Artıyor

“6 ayda bir periyodik kontrol gerekiyor”

Yangın sistemlerinin periyodik kontrollerinin 6 ayda bir yapılması gerektiğini vurgulayan Erkan, olayın detaylarının medyadan takip edildiğini belirtti. Yangın merdivenlerindeki sorunlar ve yangın tüplerinin kullanımındaki gecikmelerin ciddi sıkıntılar oluşturduğunu ifade etti. Belediyelerin bu konuda ciddi denetimler yaptığını ve oteller ile diğer binaların sıkı bir denetimden geçtiğini ekledi. Yangın güvenliği açısından, en kötü ihtimalle 6 ayda bir yangın sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Kartalkaya Yangın Felaketi Sonrası Yangın Güvenliği Önlemleri Artıyor

“Siren sistemi olsaydı, birçok kişinin hayatı kurtulabilirdi”

Erkan, yangın tüplerinin düzenli olarak kontrol edilmesinin, yangın merdivenleri ve acil çıkış kapılarının mutlaka denetlenmesi gerektiğini hatırlattı. “Mutfakta kullanılan yangın tüpleri varsa, bunların davlumbazlarla otomatik söndürme sistemleri ile desteklenmesi şarttır. Özellikle oteller için bu sistemler çok önemlidir. Örneğin, siren sistemi olsaydı, geçtiğimiz olayda birçok kişinin hayatı kurtulabilirdi” diyerek, yangın sistemlerinin algılama sistemleri ve periyodik kontrollerinin yılda bir kez yapılması gerektiğini belirtti.

“Yangın bizi korkuttu, biz de tedbirleri arttırdık”

Yangından sonra tedbirleri artırdıklarını söyleyen vatandaş Yılmaz Bakır, “Biz zaten tedbirimizi alıyorduk. Daha çok tespit amaçlı tedbir güvenlik önlemlerimizi arttırdık. Bu yüzden yangın tüpü alıyoruz. Evimiz ve işletmemiz için yangın tüpü alıyoruz. Önceden de alıyordu fakat bu yangın bizi korkuttu, bundan sonra daha çok dikkat edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu