Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep’in yer altı su mirası turizmin gözdesi oldu

Gaziantep’in yer altı su mirası turizmin gözdesi oldu

Gaziantep’te yüzyıllar önce inşa edilen ve bugün hala ayakta kalan yer altı su tesisleri, yani kasteller ve livaslar, şehrin kültürel mirasını günümüze taşıyan eşsiz yapılar arasında yer alıyor. 2018’de UNESCO’nun geçici miras listesine alınan bu yapılar, Gaziantep’e özgü mimariyle birleşerek geçmişin sosyal yaşamına ışık tutuyor.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan kasteller, sadece birer su kaynağı değil; içinde yıkanma, abdest alma, dinlenme ve ibadet alanlarıyla dönemin toplumsal yaşamının da merkeziydi.

Gaziantep’in yer altı su mirası turizmin gözdesi oldu

Turizme Kazandırılıyorlar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sadece Gaziantep’te rastlanan yer altı su tesisleri kastel ve livaslar, geçmişin su dağıtım sistemi olarak bilinirken, bu yapıların turizme kazandırılması noktasında yapılan çalışmalar da sonuç vermeye başladı.

Turizme Kazandırılıyorlar

Kastellerin evlerin modern manada şehir içme suyuna kavuştuğu ve çeşmelerin yapıldığı tarihe kadar önemini koruduğu biliniyor. Kentte 13 ve 16’ıncı yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen, geçmiş dönemde yaklaşık 20 kastelden 6’sı varlığını koruyor. Geçmiş dönemin şartlarında su sistemi aracılığıyla evlerin altından geçen “Livas” adı verilen su yolları ile her eve su ulaşımını sağladığı da biliniyor.

Yerliler ve Turistler İlgi Gösteriyor

Şahinbey Belediyesi’nin yaptığı restorasyon çalışmaları sonucunda turizme kazandırılan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden de izler taşıyan kasteller, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Her geçen gün artan ziyaretçi akını ile bu yapılar, turistleri kendine hayran bırakıyor.

Türkiye’de Eşsiz

Gaziantep’i her gezmeye geldiğinde kastelleri mutlaka ziyaret ettiğini belirten kültür elçisi Nişan Aziz Koç, kastel ve livasların Gaziantep’in geçmiş tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep’te geçmişte sosyal hayatın merkezi olan kentin yeraltı su tesisleri kasteller ile içme suyu şebekesi livasların günümüzde de canlılığını koruduğunu belirten Koç, kentteki kastel ve livasların Türkiye’nin başka yerinde olmadığına dikkat çekti.

Gaziantep ile Özdeşleşti

Gaziantep’in kastelleri ile ön plana çıkan bir şehir olduğunu belirten Koç, “Kastel her ne kadar köklü bir yapı biçimi olsa da Gaziantep ile özdeşleşmiştir. Bu da Gaziantep’in kültürel tarihi değerlerini yükseltmektedir. Gaziantep’te aktif olarak 6 tane kastel bulunmaktadır. Kastellerin bakımları, restorasyonları ve şu anki durumu gerçekten muazzam, biz de misafirlerimizi bu kastellere getirip gezdiriyoruz, tanıtıyoruz.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Kaynak : Ensonhaber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu