Erzincan Tulum Peyniri AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Erzincan Tulum Peyniri AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı
Erzincan tulum peyniri, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. AB Komisyonu, Türkiye menşeli bu peynirin menşe korumalı isim siciline eklenmesini tamamladı.
Erzincan Tulum Peynirinin Özellikleri
Erzincan tulum peyniri, koyun sütünden üretiliyor. En az 4 ay boyunca koyun veya keçi derisi ile bidonlarda olgunlaştırılıyor. Peynirin rengi kırık beyaz, yapısı dağılgan, tadı ise zengin ve tuzlu olarak tanımlanıyor.
Bölgenin Doğal Koşullarının Etkisi
Peynir, bölgenin eşsiz coğrafyası, yerel bitki örtüsü ve iklim koşullarının süt bileşimine ve tadına doğrudan etkisiyle farklılaşıyor. Geleneksel yöntemler ve yerel bilgi birikimiyle üretimi sağlanıyor.
AB’de Koruma Altında
Tescil kararıyla Erzincan tulum peyniri, AB ülkelerinin tamamında koruma kapsamına alındı. Artık bu peynir sadece belirlenen şartnamelere uygun şekilde ve tescil edilen bölgede üretilebilecek. AB’den coğrafi işaret alan diğer Türk ürünleri arasında Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Edremit zeytinyağı gibi çok sayıda yöresel ürün bulunuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak : Ensonhaber






