Gaziantep Dünya Haberleri

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

Üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, küresel gıda krizine karşı su ve gıda israfının önüne geçilmesi için işbirliklerine olan ihtiyaca dikkati çekti. Sıfır Atık Hareketi’nin kurucusu ve Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sıfır Atık Vakfı iş birliğinde İstanbul’da ‘Gıda ve Su İsrafını Önlemek-Geleceği Sahiplenmek’ temalı Yüksek Düzeyli Tarım Bakanları Paneli gerçekleştirildi.

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

“İklim Değişikliği Mahsul Kaybına Etki Ediyor” Panelde farklı ülkelerden gelen tarım bakanları ve BM’nin çeşitli programlarının temsilcileri yer aldı. BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkan Yardımcısı Gerardine Mukeshimana ve BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) İcra Direktörü Ofisi Özel Kalem Müdürü, Bölgesel Programlar Bölümü Direktör Vekili Erfan Ali, gıda ve su israfıyla mücadele konusunda değerlendirmede bulundu. Mukeshimana, gıdanın korunma sürecinin üretim aşamasında başladığına dikkat çekerek iklim değişikliğinin mahsul kaybı üzerinde etkili olduğunu söyledi.

“Tahıl Verimliliğinde Önemli Ölçüde Azalma Görüyoruz” İnsanlığın ekmek sepetini büyük çoğunlukla tahılların oluşturduğuna işaret eden Mukeshimana, “Öte yandan tahıllar çok su tüketen bitkiler. İklim değişikliyle nehirler kuruyor, yağış düzenleri bozuluyor. Bunun sonucundaysa tahıl verimliliğinde önemli ölçüde azalma görüyoruz.” dedi.

“700 Milyon İnsan Yatağa Aç Giriyor” Üretilen gıdanın israf olmaması gerektiğinin altını çizen Mukeshimana, “Sıfır atık bağlamında düşündüğümüzde, gelişmekte olan ülkelerde üretilen gıdanın yüzde 30’u israf ediliyor. Üretilen bu gıdanın israfı, aynı zamanda su kaybı, enerji kaybı, iş gücü kaybı ve yaşam kaybı anlamına geliyor. Zira biliyoruz ki, 700 milyona yakın insan yatağa aç giriyor.” ifadelerini kullandı. Yetersiz beslenmenin beraberinde birçok sağlık problemini getirdiğini ve özellikle gelişme çağındaki çocukların bu durumdan daha olumsuz etkilendiğini de kaydetti.

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

Gıda israfı ve su kaybının büyüyen bir insani kriz olduğunun altını çizen Mukeshimana, “Hiçbir ülke ya da kuruluş bu sorunu tek başına çözemez. Bu durum söz konusu olduğunda uluslararası işbirliklerine ihtiyaç duyulmaktadır.” diye konuştu.

İklim Finansmanı Küçük Üreticilere Ulaşmalı IFAD’ın öncelikli olarak küçük ölçekli üreticileri desteklemeye çalıştığını, üretimin artması ve üreticilerin pazara erişimini kolaylaştırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Mukeshimana, üreticilerin finansman desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Mevcut iklim değişikliği koşullarında küçük ölçekli çiftçilerin ihtiyaç duydukları finansmana ulaşamadığını vurgulayarak, iklim adaptasyonu finansmanının küçük çiftçilere ulaştırılmasını istediklerini söyledi. Çünkü küçük ölçekli çiftçiler küresel gıda arzının yüzde 30’unu üretiyor.

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

“Şehirlerde Küresel Olarak Üretilen Gıdanın Neredeyse %70’i Tüketiliyor” UN-Habitat İcra Direktörü Ofisi Özel Kalem Müdürü Erfan Ali, özellikle şehirlerdeki gıda israfının boyutuna dikkat çekerek, “Bugün dünya genelindeki şehirlerde küresel olarak üretilen gıdanın neredeyse yüzde 70’i tüketiliyor. Aynı zamanda, bu üretimin üçte biri israf ediliyor. Bu nedenle, birbirimizden öğrenmek, bilgi alışverişinde bulunmak ve bu büyük sorunu çözebilecek girişimler oluşturmak büyük önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BM Yetkililerinden Su ve Gıda İsrafına Karşı Küresel İş Birliği Çağrısı

“Türkiye’de Başlatılan ‘Sıfır Atık Girişimi’ Gibi İnisiyatifler Büyük Önem Taşıyor” Gıda israfının birçok başka israfı da beraberinde getirdiğine değinen Ali, özellikle kentsel alanlarda su israfının da eş zamanlı büyük sorun teşkil ettiğini vurguladı. Global girişimlerin önemli olduğunu belirterek, Türkiye’deki Sıfır Atık Girişimi’nin bu konuda önemli bir rol oynadığını ifade etti.

“İsrafın Önüne Geçmek İçin Herkesin İş Birliğine İhtiyacımız Var” Ali, farklı düzeylerde işbirliklerine ihtiyaç olduğunu belirterek, hükümetlerin çeşitli kademeleri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının sürece katılması gerektiğini söyledi. Şehirlerdeki gıda israfının önüne geçmek için entegre ve etkili politikalara, temel hizmetler ve altyapı sistemlerine ihtiyaç olduğunu, bunun için veriye ve yeni teknolojiler ile yapay zekaya başvurulması gerektiğini belirtti.

“Türkiye’yi COP31’in Başarılı Ev Sahipliği Teklifi İçin Tebrik Ediyorum” Ali, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) sürecine işbirliklerinin taşınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin daha önceki küresel etkinliklerdeki başarılı ev sahipliğine ve Sıfır Atık Girişimi gibi projelerinin COP31 için temel taşlar olduğuna dikkat çekti.

“Türk Ortaklarla Birlikte Çalışmayı Dört Gözle Bekliyoruz” COP zirvelerinin deneyim aktarımı için önemli platformlar olduğunu hatırlatan Ali, Türkiye’deki şehirlerdeki deneyimlerin yerel iklim eylemlerinde önemli ve başarılı örnekler olduğunu söyledi. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep gibi şehirlerde entegre katı atık ve su yönetimi konularında başarılı girişimlerin izlendiğini belirtti. Bu deneyimlerin ve küresel ortaklıkların COP31 aracılığıyla bir araya getirilmesinin başarılı bir konferans için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti.

Kaynak: Ensonhaber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu