Ahmet Türk’e Kayyum Süresi ve Mahkeme Kararıyla İlgili Güncel Gelişmeler

Ahmet Türk’e Kayyum Süresi ve Mahkeme Kararıyla İlgili Güncel Gelişmeler
Ahmet Türk’e Kayyum Süresi ve Mahkeme Kararıyla İlgili Güncel Gelişmeler
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İçişleri Bakanlığı tarafından 3 Kasım 2024’te geçici olarak görevinden uzaklaştırıldı. Bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuran Türk, talebinin reddedildiği haberini aldı. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, 25 Aralık 2025 tarihinde yaptığı incelemede yürütmenin durdurulması talebinin hukuki koşullarını sağlamadığını belirterek oy birliğiyle talebi reddetti. Kararda, ilgili kanun maddeleri esas alınarak, iptal koşullarının bir arada gerçekleşmediğine vurgu yapıldı.

Öte yandan, kayyum olarak atanan Tuncay Akkoyun’un görev süresi İçişleri Bakanlığı tarafından 2 ay daha uzatıldı. Ahmet Türk ve avukatları, Mardin 1. İdare Mahkemesi’nin önceki bir kararını hukuka aykırı bularak itiraz etti. Davacı taraf, işlemin dayanağı olarak kesinleşmemiş mahkumiyet kararı olduğunu öne sürerek kararın kaldırılması ve yürütmenin durdurulması talebinde bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, sosyal medya açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yanlış teşhisle doğru tedavi olmaz. Komisyon raporumuzda Kürt sorununun özünde bir demokrasi ve hukuk sorunu olduğu vurgulandı. İkili hukuk devam ettiği sürece, seçmenin oyunu değersiz saydığınızda hangi toplumsal barıştan bahsedebilirsiniz? Bir yandan ‘gelin konuşalım’ işareti yapıp, diğer yandan halkın iradesine kayyum kelepçesi vuruyorsunuz. Çözüm Saray’ın karanlık koridorlarında ya da polis bariyerleriyle çevrili belediye binalarında değildir. Hukuku askıya alarak, seçilmişleri derdest ederek yürünecek bir yol yoktur. Bu yol çıkmaz sokaktır. Samimiyet testini bir kez daha geçemediniz. Kayyum rejimi son bulmadan, sandık güvenliği sağlanmadan ve adalet tesis edilmeden Türkiye’de toplumsal barış sağlanamaz.”
Kaynak : Sondakika



