Gaziantep Ekonomi Haberleri

Ayşe Tümüklü: Gaziantep’in Kadın Mobilya Patronu ve Başkanı

Gaziantep’in mobilya sektöründe ezber bozan bir isim var: Ayşe Pınar Tümüklü. Yıllarca süren toplumsal önyargıları yıkarak önce patron, sonra da Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı olan Tümüklü, kentimizi mobilya üretiminin merkezi yapma yolunda ilerliyor. Bu başarı hikayesi, ‘yapamazsın’ diyenlere en güçlü cevabı veriyor. Ayşe Tümüklü ile ilgili detaylar belli oldu.

Orman Endüstri Mühendisi Ayşe Pınar Tümüklü, 2006 yılında Gaziantep’e gelerek mobilya üretimine adım attı. O dönemde ‘kadından mobilyacı mı olur?’ gibi söylemlerle sıkça karşılaştı. Ancak Tümüklü, bu zorluklara rağmen azminden vazgeçmedi. Kendi atölyesini kurarak işe başlayan Tümüklü, kısa sürede hazır mobilya satışından üretime geçiş yaptı. İşletmesinde marangozluktan döşemeye kadar her işi bizzat üstlenerek ustalığını kanıtladı.

Tümüklü’nün bu kararlılığı ve çalışkanlığı, onu sadece bir işletme sahibi yapmadı. Aynı zamanda Gaziantep Mobilya İhracatçılar Birliği Derneği ve Oğuzeli Mobilya Kent Kooperatifi’nin de başkanlığını üstlendi. Tüm bu başarılarının taçlandığı nokta ise Gaziantep Mobilyacılar Odası’nın ilk kadın adayı ve başkanı olmasıydı. 12 Şubat’taki genel kurulda, 20 yıllık eski yönetimi geride bırakarak büyük bir zafer kazandı.

Önyargıları Yıkan Bir Lider

Ayşe Pınar Tümüklü, mesleğe ilk adım attığında karşılaştığı direnci unutmuş değil. “2006 yılında ‘kadından mobilyacı mı olur?’ diyen Gaziantep’imizin değerli esnafı, şu anda bizi mobilyacılar oda başkanı olarak seçtiler,” diyerek bu değişime dikkat çekiyor. Kendi imalathanesinde kadın çalışanların sayısını artırmayı hedefleyen Tümüklü, kadınların bu sektörde de var olabileceğini kanıtlıyor. Üretimdeki başarısını ihracata da taşıyan Tümüklü, şu anda 7-8 ülkeye ürün gönderiyor. Irak ile başladığı ihracat serüvenine 8 ülkeyi ekleyerek hemcinslerine ilham veriyor.

Gaziantep’i Mobilyanın Kalbi Yapma Hedefi

Gaziantep’i mobilya üretiminin merkezi haline getirme vizyonuyla yola çıkan Tümüklü, teknolojiyi yakından takip ediyor. Kalifiye eleman bulma konusundaki sıkıntıları aşmak için son teknoloji makinelere yatırım yapan Tümüklü, üretim kalitesini sürekli artırıyor. “Bizler üretici de olsak, esnafımızı ve kadınları temsil ediyoruz,” diyen Tümüklü, ülkenin üreten kadınlara ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Mobilya sektörünün kadınlara hitap ettiğini belirten Tümüklü, daha fazla kadını bu alanda görmek istediğini söylüyor. “Kadınlar güçlüdür ve istedikleri her şeyi yapabilirler,” diyerek kadın girişimcilere cesaret veriyor.

Ayşe Pınar Tümüklü’nün hikayesi, Gaziantep’in potansiyelini ve kadınların gücünü gözler önüne seriyor. Toplumsal engelleri aşarak hem ticarette hem de sivil toplumda önemli bir konuma gelen Tümüklü, kent için umut verici bir figür olmaya devam ediyor. Onun başarıları, sadece mobilya sektörü için değil, tüm Gaziantep için gurur kaynağı.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu