Gaziantep Ekonomi Haberleri

Gaziantep’te Suriye Ticareti Güçleniyor

Gaziantep’in de yakından takip ettiği Suriye ile ticari ilişkilerde önemli bir ivme kazanılıyor. Bu gelişmeler, şehrin ekonomik geleceği açısından büyük önem taşıyor. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve aynı zamanda TİM Suriye Masası Başkanı olan Celal Kadooğlu, Suriye ile ticaretin artık daha sağlam temeller üzerine oturduğunu belirtti. Kadooğlu, son dönemde yürütülen çalışmaları sistematik bir şekilde yoğunlaştırdıklarını vurguladı. Suriye Ticareti ile ilgili detaylar belli oldu.

Suriye’de Yeni Dönem, Gaziantep’e Fırsatlar Getiriyor

Suriye’deki devlet yapısının daha öngörülebilir bir hale gelmesiyle birlikte, iki ülke arasındaki temaslar artırıldı. Bu durum, sınır ticaretindeki belirsizlikleri azalttı. Lojistik akışların düzenli bir ritme kavuşmasıyla ortaya çıkan fırsatlar, kurumsal diyalog kanallarıyla destekleniyor. Bu çabaların somut sonuçlarından biri, Halep’te imzalanan iş birliği protokolü oldu. Bu anlaşma, Suriye’nin yeniden imarı için atılmış önemli bir ilk adım olarak görülüyor.

Celal Kadooğlu, 2026 yılındaki hedeflerinin ticareti daha kurumsal, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir zeminde büyütmek olduğunu ifade etti. Sahadan gelen ihtiyaçların kamu otoriteleriyle eş zamanlı olarak ele alındığı diyalog mekanizmalarının canlı tutulacağını belirtti. Mal ticaretinin yanı sıra ortak yatırım projelerine ve uzun vadeli projelere öncelik verileceği de vurgulandı. Kadooğlu, 2026’dan beklentilerinin istikrar, yatırım ve ticaret arasındaki ilişkinin daha da güçlenmesi ve ihracatın nitelik ve çeşitlilik açısından derinleşmesi olduğunu söyledi. Gaziantep gibi üretim merkezlerinin de bu artıştan pay alması bekleniyor. İş dünyası, gelişmeleri yakından takip etmekle birlikte sınır ticaretindeki operasyonel süreçler, lojistik süreklilik ve uygulamaların öngörülebilirliği gibi konularda hassasiyet gösteriyor.

Öne Çıkan Sektörler ve İhracat Hedefleri

Suriye’deki yeniden yapılanma ihtiyacı, özellikle altyapı, şehirleşme, enerji ve gıda güvenliği alanlarında Türk firmaları için büyük fırsatlar sunuyor. Türk şirketlerinin esnek tedarik gücü, uygun maliyet yapısı ve bölgeyi yakından tanımaları önemli avantajlar sağlıyor. Özellikle inşaat ve müteahhitlik sektöründe Türk firmalarının belirleyici rol oynaması bekleniyor. Halep’teki protokol bu potansiyelin bir göstergesi. Yeniden imar odaklı inşaat ve altyapı işleri ile temel ihtiyaçlara yönelik tedarik zincirleri, ‘erken giren kazanır’ prensibiyle öne çıkıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu belirten Kadooğlu, sektörlerinin Suriye’ye ihracatının 700 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını kaydetti. Bölgenin Suriye’ye hububat ihracatının ise 400,9 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Yurt içindeki maliyet artışlarına karşılık döviz gelirlerinin adil karşılık üretebilmesi önemli bir beklenti. Suriye özelinde ise istikrar ve yatırımın ticareti daha da derinleştirmesi hedefleniyor. Bu gelişmelerin devam etmesi halinde, Güneydoğu’nun genel hububat ihracatının 4 milyar doları, Suriye’ye yapılan hububat ihracatının ise 500 milyon doları geçmesi öngörülüyor. Bu durum, Gaziantep’in ticari gücünü pekiştirecek.

Barış Temennileriyle Bayram Hazırlığı

Öte yandan TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Bayramların sevgi, kardeşlik ve barış anlamına geldiğini vurgulayan Kadooğlu, Ortadoğu’daki savaş ortamına dikkat çekti. Savaşların bir an önce sona ermesi ve diplomasinin devreye girmesi temennisinde bulundu. Akan kanın ve gözyaşının durduğu, barışın hakim olduğu bir dünya özlemiyle tüm İslam aleminin bayramını kutladığını ifade etti. Bu temenniler, bölgedeki ticari ilişkilerin sürdürülebilirliği ve halkların refahı için de büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu