Gaziantep Haberleri

Ardıl Barajı: Kuraklık Bitti mi, Çiftçi Rahat Bir Nefes A…

Gaziantep’in verimli toprakları, uzun süredir kuraklık endişesiyle yoğruluyordu. Özellikle Araban ilçesinde, geçen yılın mart ayında Ardıl Barajı’ndaki su seviyesinin kritik düzeylere inmesi, 25 bin 730 dekarlık önemli bir tarım alanının kaderini belirsizliğe sürüklemişti. O dönemde tarımsal sulamalar durduruldu. Çiftçinin yüzü gülmüyordu. Topraklar çatlamış, umutlar suyoluna bağlanmıştı. Ancak bu yıl, doğanın cömertliği imdada yetişti. Araban ve çevresinde etkili olan yoğun yağışlar, adeta bir mucize yarattı. Sel suları, Ardıl Barajı’nı doldurup taşırarak, çiftçinin hasretine son verdi.

Çiftçinin Hasret Giderdiği Anlar

Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üretici Birliği Başkanı Hasan Altun, bu sevindirici gelişmeyi yerinde gözlemlemek için çiftçiler ve muhtarlarla birlikte Ardıl Barajı’na gitti. Dolup taşan göl manzarası karşısında derin bir oh çektiler. Altun, yaşadıkları süreci ve beklentilerini gazetemize aktardı. “Geçen yıl 11 Mart 2025’te Ardıl Barajı’ndaki su seviyesi tehlikeli derecede düştü. Sulama durdu. Araban Ovası’nın önemli bir bölümünde üretim yapan çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşadı. Ürünler zarar gördü, gelecek kaygısı arttı,” dedi. Ancak bu yıl durum tam tersi. “22 Mart 2026’da, yağan yağmurların bereketiyle barajımız yine dolup taştı. Bu müjdeyi duyan çiftçilerimiz, sevinçlerini paylaşmak için baraja akın etti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, bu coşkuyu tüm Türkiye’ye yaydı,” diye ekledi.

Kuraklık Korkusu Sona Erdi mi?

Aralık ayında başlayan ve halen etkisini sürdüren yağışlar, çiftçilerin kuraklık endişesini büyük ölçüde dindirmiş durumda. Hasan Altun, bu bereketin bahar aylarında da devam etmesi için dua ettiklerini dile getirdi. “Biz çiftçiler olarak, havanın yüzümüzü güldürmesini bekliyoruz. Bu yağışların devam etmesiyle birlikte, Güneydoğu Anadolu’nun tahıl ambarı olarak bilinen Araban’da bu yıl bol ve bereketli bir hasat dönemi yaşanacağına inanıyoruz. Sarımsak diyarı Araban’da, çiftçimizin emeğinin karşılığını alacağı umudu içindeyiz,” şeklinde konuştu. Kuraklığın sona ermesi, sadece Araban için değil, tüm bölge ve ülke ekonomisi için de önemli bir gelişme. Güneydoğu’nun tarımsal üretim gücünün yeniden canlanması bekleniyor. Bu durum, gıda arzı ve fiyatlar üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Yerel yönetimlerin ve tarım kuruluşlarının, bu bereketi sürdürülebilir kılmak adına ne gibi adımlar atacağı ise merak konusu. Yağmur sularının etkin yönetimi, depolanması ve modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gibi konular, gelecekteki kuraklık risklerine karşı alınacak önlemlerin başında geliyor. Ardıl Barajı’nın dolması, bir umut ışığı olsa da, uzun vadeli tarımsal politikaların da gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Çiftçinin yüzü güldü ama bu gülümsemenin kalıcı olması için akılcı çözümler şart.

Gelecek Beklentileri ve Umutlar

Arabanlı çiftçilerin yüzündeki gülümseme, sadece suyun gelmesiyle değil, aynı zamanda geleceğe dair umutlarının yeniden yeşermesiyle de alakalı. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık, pek çok çiftçinin üretimden vazgeçmesine veya borç batağına sürüklenmesine neden olmuştu. Ancak Ardıl Barajı’nın dolmasıyla birlikte, bu zorlu süreç geride kalmış gibi görünüyor. Hasan Altun, bu yılki hasatın bereketli geçmesi halinde, çiftçilerin ekonomik olarak rahatlayacağını ve yatırımlarını artırabileceğini belirtti. Bu durum, bölge ekonomisi için de önemli bir canlanma anlamına geliyor. Tarımsal üretimin artması, istihdam olanaklarını da beraberinde getirecektir. Yerel esnafın yüzü gülecek, bölgeye ekonomik bir hareketlilik gelecek. Ancak bu bereketin sürdürülebilirliği için, iklim değişikliğinin etkilerine karşı önlemler almak ve su kaynaklarını daha verimli kullanmak büyük önem taşıyor. Belediyelerin ve devletin, çiftçilere yönelik destekleyici projeler geliştirmesi, bu umutların somutlaşmasını sağlayacaktır.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu