Gaziantep Gündem Haberleri

GAGİKAD Depremzede Kadınlarla İş Birliği 27

GAGİKAD Depremzede Kadınlarla İş Birliği 27

GAGİKAD Depremzede Kadınlarla İş Birliği 27

GAGİKAD Depremzede Kadınlarla İş Birliği 27

Gaziantep Kadın Girişimciler Derneği (GAGİKAD), deprem bölgesinde kadınların işgücüne katılımına ilişkin araştırma yaptı.

GAGİKAD ve Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) iş birliğiyle tamamlanan deprem bölgelerinde kadınların işgücüne katılımına ilişkin araştırmalara ilişkin basın toplantısı kentteki bir otelde düzenlendi.

GAGİKAD Başkanı Beril Özlem Leylek, dernek olarak 6 Şubat 2023 depreminin ikinci gününde sahada olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Yaşadığımız yüzyılın felaketi hiç kimse için kolay olmadı. Daha kolay iyileştiğini ya da daha az hasar gördüğünü söyleyen kişi hâlâ çok stresli.” Bundan dolayı psikolojik sıkıntı yaşıyor” dedi.

Leylek, depremi unutmak istediklerini ancak dersin alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“O günleri unutmak istiyoruz ama unutmamalıyız. Yüzyılın felaketi olan bu deprem bize çok ağır bir ders verdi: Yeni felaketlere karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız. GAGİKAD olarak depremin ikinci gününde kadınlar için alışılmadık, hatta birçok dernekte beklenmedik bir şekilde çok hızlı bir koordinasyonla kendimizi organize etmeyi başardık. Bir şekilde insanlarımıza yardım etmemiz gerekiyordu. Kendimizi bilinçli olarak sorumlu, başarılı, zeki ve çözüm üreten kadınlar olarak gördüğümüz için bir şeyler yapmamız gerektiğini söyledik ve harekete geçtik.\”

Leylek, kapsamlı araştırmalar yaptıklarını ve amaçlarının depremden etkilenen bölgede yaşayan kadınların deprem sonrası işgücü piyasasına katılım durumlarını analiz etmek olduğunu kaydetti.

Çankaya Üniversitesi Öğretmenler Derneği. Ezgi Orhan, araştırma gönüllüsü olan GAGİKAD üyelerine teşekkür ettiğini belirterek, araştırma bulgularıyla ilgili şunları paylaştı:

“Deprem sonrası çalışanların nasıl etkilendiğini anlamak için bir çalışma tasarladık. Daha önce yapılan çalışmaların çoğu, afetlerden en çok etkilenen grubun kadınlar olduğunu gösteriyor. En çok etkilenen grup olan kadınların iş piyasasına nasıl geri döndüklerini, bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını ve ne gibi ihtiyaçları olduğunu belirlemek için kadınlara odaklanmaya karar verdik. Bu kapsamda Nurdağı’nda araştırma yaptık. Depremin yıl dönümünde 44 GAGİKAD gönüllüsüyle sahaya çıktık. Çalışma yaş aralığında 375 kadına ulaştık. Çoğu genç kadındı. Bunların yüzde 73’ü evliydi. Çoğunun 3 veya daha fazla çocuğu var. Ortalama aile büyüklüğünün 4,36 kişi olduğunu gördük ki bu oldukça büyük bir rakam. Çoğunluk temel eğitime veya daha az eğitime sahiptir. Çok ciddi bir kısmı evini kaybetti. Yakınını kaybedenlerin oranı neredeyse yarı yarıya. Yüzde 43’ü işini kaybettiğini söyledi. Depremin hemen ardından tüm kayıplarla birlikte bölgenin terk edildiği durumlar da yaşanıyor. Yaklaşık %30’u, ancak ayrılanların çoğu iki ay içinde geri döndü. Ve %96’sı geri dönmek istemiyor. Nurdağ hangi şartları sunarsa sunsun, geri dönmek istemiyorlar, orada yaşamak istiyorlar.”

Orhan, kadınların afet sonrasında toparlanma potansiyeline sahip olduğunu, bu nedenle düzenli çalışma ve gelir ihtiyacının ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Dolayısıyla bölgenin yatırıma ihtiyacı var, yatırımcıların da teşviklere ihtiyacı var.

Program kapsamında GAGİKAD’ın deprem bölgesindeki çalışmalarını gösteren video gösterimi yapıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu