Antep Fıstığı Tezgahlarda: Yeşil Altın Fiyatı Ne?

Gaziantep’in gözbebeği, yeşil altını Antep fıstığı bu yıl da sofralara erken merhaba dedi. Gastronomi kentinin olmazsa olmazı, ilk mahsul taze ‘ben’ fıstıklar tezgahlardaki yerini aldı. Kilosu şimdilik 1000 ile 1200 TL arasında değişen bu lezzet, fiyatına rağmen vatandaşların ilgisini çekiyor. Esnaf Elif Derbent, ilerleyen haftalarda fiyatların 500 TL’ye kadar düşebileceğini müjdeledi. Geçtiğimiz yıl da benzer bir düşüş yaşandığını hatırlatan Derbent, “Herkes sabırsızlıkla bekliyordu. Yaş fıstık ne zaman çıkacak diye soruyorlardı. Fiyatlar ilk etapta yüksek olsa da vatandaş memnun. Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına kargo gönderiyoruz. Bol bol fıstık yiyin diyoruz.” diye konuştu. Derbent, fıstıkların şu anki fiyatının geçen yılla benzer olduğunu ancak ilerleyen dönemde belirgin bir düşüş yaşanacağını belirtti. Bu durum, vatandaşların gönül rahatlığıyla bu eşsiz lezzetin tadını çıkarmasına olanak tanıyacak. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerin de yoğun ilgi gördüğünü ekledi.

Fiyatlar İlk Başta Yüksek Ama Değer
Gaziantep’i her ziyaret ettiğinde mutlaka fıstık ve baharat alan Serpil Ceyhan, fiyatların yüksekliğine rağmen bu lezzetin her kuruşuna değdiğini vurguladı. “Buraya her geldiğimde fıstık almadan gitmem.” diyen Ceyhan, salça ve baharatları da yanına eklediğini söyledi. “Aldığım her şeyden çok memnunum. En ucuz fıstık bile o kadar lezzetli ki. Antep fıstığı, Gaziantep fıstığı, gerçekten bu lezzete değer. Buradaki esnafın samimiyeti ve dürüstlüğü başka şehirlerde yok.” şeklinde konuştu. Ceyhan, Gaziantep’in kendine özgü yemeklerini ve baklavasını da tattıklarını ve her zaman memnun kaldıklarını dile getirdi. Bu durum, Gaziantep’in sadece fıstığıyla değil, genel misafirperverliği ve lezzetleriyle de öne çıktığını gösteriyor.
Bekleyiş Sona Erdi, Taze Fıstıklar Raflarda
Günlerdir merakla beklenen taze Antep fıstığı sezonu resmen açıldı. Gastronomi başkentinde, sofraların vazgeçilmezi olan bu yeşil inci, tezgahlarda yerini buldu. İlk mahsul olan ve halk arasında ‘ben’ diye tabir edilen taze fıstıklar, kilosu 1000 ila 1200 TL arasında alıcı buluyor. Ancak esnaf Elif Derbent, bu fiyatların geçici olduğunu belirtti. “Şu an fiyatlarımız 1000 ila 1200 TL bandında. Geçen sene de böyleydi. Ama ilerleyen haftalarda bu fiyat 500 TL’ye kadar düşebilir.” dedi. Bu açıklama, fıstıkseverlere müjde niteliğinde. Vatandaşlar, fiyatı yüksek bulsalar da lezzetten ödün vermek istemiyor. Kuruyemiş ve baharatçılara akın eden Antepliler, bu eşsiz lezzeti sofralarına taşımak için sıraya giriyor. Derbent, Türkiye’nin dört bir yanına ve hatta yurt dışına bile fıstık gönderdiğini ve müşterilerin bu durumdan oldukça memnun olduğunu sözlerine ekledi.
Lezzetin Peşinde: Antep Fıstığı İçin Her Bütçe Uygun
Fiyatların yüksek seyretmesine rağmen vatandaşların Antep fıstığına olan ilgisi hiç azalmadı. Serpil Ceyhan gibi birçok Antepli, bu lezzetin fiyatından bağımsız olarak değerli olduğunu düşünüyor. “Fıstık olsun, baharatlar olsun, her zaman buradan alırım. Gaziantep fıstığı için ödenen her kuruş helaldir.” diyen Ceyhan, esnafın samimiyetine ve dürüstlüğüne de dikkat çekiyor. “Buradaki esnafın içtenliği bambaşka. Gaziantep’e gelip de fıstık, baklava tatmamak olmaz.” ifadeleriyle şehrin kültürel zenginliğine de değiniyor. Bu durum, Antep fıstığının sadece bir gıda ürünü olmadığını, aynı zamanda Gaziantep’in kültürel kimliğinin de bir parçası olduğunu gösteriyor. Fiyatlar ilk etapta cep yaksa da, ilerleyen haftalarda yaşanacak düşüşle herkesin bu lezzetin tadını çıkarabilmesi bekleniyor. Bu sezon da Antep fıstığı, sofraların yıldızı olmaya devam edecek.



