Gaziantep Gündem Haberleri

Çiftçi Desteği Büyüyor: Tohum ve Gübre Bollaşacak

Gaziantep’te çiftçilerin yüzü gülecek! Şahinbey Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek için yeni bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda, ilçedeki çiftçilere büyük miktarda tohum ve gübre dağıtılacak. Bu destekle birlikte bölgede ekili alanların artması ve verimliliğin yükselmesi hedefleniyor. Bu önemli adım, Gaziantep’in tarımsal potansiyelini daha da güçlendirecek. çiftçi desteği konusunda yeni gelismeler yasaniyor.

Çiftçi Desteği Büyüyor: Tohum ve Gübre Bollaşacak

Şahinbey’de Üretim Artışına Dev Destek

Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile el ele verdi. Bu iş birliği protokolü, ilçedeki çiftçilere sertifikalı tohum ve gübre temini konusunda önemli bir kolaylık sağlayacak. Protokol çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere tam 1 milyon 800 bin kilogram sertifikalı tohum ve 2 milyon kilogram gübre ulaştırılacak. Bu devasa destek, çiftçilerin ekim masraflarını önemli ölçüde azaltacak.

Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çiftçilere şimdiye kadar verdikleri desteklerden bahsetti. Bugüne kadar tam 21 milyon 399 bin 900 kilogram sertifikalı tohum ve 23 milyon 972 bin kilogram gübre dağıttıklarını açıkladı. Tahmazoğlu, tarımın ülkenin geleceği için ne kadar kritik olduğunu pandemi ve deprem süreçlerinde daha iyi anladığımızı vurguladı. Sağlıklı ve doğal beslenmenin önemine değindi. Şahinbey Belediyesi’nin 8 yıldır arpa, buğday ve fide destekleriyle çiftçinin yanında olduğunu belirtti.

Ekili Alanlar Üç Katına Çıktı

Bu destekler sayesinde Şahinbey’de ekili alan miktarının tam yüzde 300 arttığını dile getirdi. Başkan Tahmazoğlu, daha önce 80 bin dekar olan ekili alanın şu anda 320 bin dekara yükseldiğini açıkladı. Çiftçi sayısındaki artış da dikkat çekici. 4 bin 500 olan çiftçi sayısı 9 bin 500’e ulaşmış. Tahmazoğlu, devletin verdiği desteklerin çok kıymetli olduğunu söyledi. Yerel yönetimler olarak da kendi imkanlarıyla destek olduklarını ifade etti. Yeni protokol ile ekilecek arpa, buğday ve kullanılacak gübrenin yüzde 50’sini belediyenin karşılayacağını duyurdu.

Gübre alım fiyatlarına da değinen Tahmazoğlu, kilogramını 27 liradan aldıkları gübrenin piyasada 31 lira olduğunu ve ekim zamanı bu fiyatın 40 liraya kadar çıkabileceğini belirtti. Çiftçilere gübreyi şu anda 13.5 liradan verdiklerini, aradaki farkı belediyenin üstlendiğini söyledi. Tohum konusunda da yerli üretimden yana tercih kullandıklarını ve bu tohumları çiftçilere ulaştırdıklarını aktardı. İmzalanan protokolün maliyetinin 100 milyon lira olduğunu, bunun 50 milyon lirasını Şahinbey Belediyesi’nin karşılayacağını belirtti.

Gaziantep: Bereketli Bir Tarım Kenti

Gaziantep Valisi Kemal Çeber de konuşmasında Gaziantep’in önemli bir tarım şehri olduğunu bir kez daha vurguladı. Tarımsal desteklerin önemine dikkat çekti. Şahinbey Belediyesi’nin çiftçinin her zaman yanında olduğunu söyledi. Tarlanın sürülmesinden ürünün son noktasına kadar her aşamada destek verdiklerini belirtti. Bu tür sistemlerin vatandaşa iyi hesaplanarak sunulmasının kıymetli olduğunu ifade etti.

Vali Çeber, coğrafyamızın bereketli hilal üzerinde yer aldığını hatırlattı. Gaziantep’in sanayiyle tanınsa da aslında çok önemli bir tarım şehri olduğunu söyledi. Bu destekler sayesinde Şahinbey’de çiftçilerin üretim yapmaya devam ettiğini belirtti. Şahinbey çiftçilerinin bu anlamda çok şanslı olduğunu ifade etti. Belediye’nin bu parayla başka şeyler de yapabileceğini ancak vatandaşın kaliteli ürüne en uygun fiyata ulaşmasını önceliklendirdiğini vurguladı.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu