Gaziantep Gündem Haberleri

Deprem Uyarıldı: Gaziantep Güvenli mi?

Şanlıurfa’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem, Gaziantep’te yaşayanları bir kez daha tedirgin etti. Bu sarsıntı, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu acı bir şekilde hatırlattı. Gaziantep’in deprem güvenliği konusu, bu tür olayların ardından hep olduğu gibi yeniden gündeme geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bulut, depremlerin ne zaman geleceğini kimsenin bilmediğini ancak olası felaketlerin sonuçlarını azaltmanın mümkün olduğunu söyledi. Bunun en önemli yolunun ise sağlam yapılar ve dirençli şehirler inşa etmek olduğunu belirtti. Bulut, “Deprem öncelikli gündem olmalı” diyerek konuya dikkat çekti. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ileten Bulut, hazırlıkların sadece büyük bir deprem yaşandıktan sonra değil, sürekli gündemde kalması gerektiğini vurguladı. Beklemek yerine, şimdiden riskleri belirleyip önlem almanın hayati önem taşıdığını dile getirdi. Gaziantep deprem konusunda yeni gelismeler yasaniyor.

Deprem Uyarıldı: Gaziantep Güvenli mi?

Yapı Stokuna Bilimsel Bakış Şart

Gaziantep’in deprem riskine karşı hazırlıklı hale gelmesi, artık ertelenebilecek bir konu değil. Başkan Bulut, şehirdeki mevcut yapıların bilimsel ve teknik kriterlere göre detaylıca incelenmesi gerektiğini söyledi. Riskli olduğu tespit edilen binaların güçlendirilmesi veya tamamen yenilenmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti. Sadece binaların sağlamlığının yeterli olmadığını, zemin yapısından imar planlarına, ulaşım ağlarından toplanma alanlarına kadar her şeyin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Mevcut yapı stokunun deprem güvenliği açısından ne durumda olduğunun belirlenmesi ve buna göre öncelikli bölgelerin tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Bu veriler doğrultusunda hareket etmek, olası bir yıkımın boyutunu azaltacaktır. Deprem gerçeğini sadece bir sarsıntı sonrasında hatırlamak yerine, sürekli akılda tutmak ve hazırlıklı olmak gerekiyor.

Ortak Akıl ve İş Birliği Vurgusu

Mehmet Bulut, Gaziantep’in depreme dayanıklı bir kent haline gelmesi için merkezi yönetimden yerel yönetimlere, meslek odalarından üniversitelere kadar tüm paydaşların el ele vermesi gerektiğini söyledi. Ortak bir yol haritası çizilerek, koordineli bir şekilde çalışmanın şart olduğunu belirtti. Amaçlarının depremi önlemek değil, deprem olduğunda şehrin ve yapıların ayakta kalmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Bugün atılacak her adımın, gelecekte yaşanabilecek can ve mal kayıplarını en aza indireceğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bilimsel ve teknik destek vermeye hazır olduklarını belirten Bulut, Gaziantep’in deprem konusunda daha dirençli bir şehir olması için zaman kaybetmeden harekete geçilmesini istedi. Bu hazırlıkların, sadece binaları değil, tüm yaşam alanlarını kapsayan bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor. Deprem gerçeğini unutmamak ve bugünden tedbir almak, yarınları güvence altına almak anlamına geliyor.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu