Gaziantep Ekonomi Haberleri

Makarnamız 166 Ülkenin Mutfağında

Makarnamız 166 Ülkenin Mutfağında

Makarnamız 166 Ülkenin Mutfağında

Makarnamız 166 Ülkenin Mutfağında

Dünya makarna ticaretindeki payı her geçen gün artan Türk makarnası, 166 ülkede tüketiliyor.

Dünya makarna ticaretindeki payı her geçen gün artan Türk makarnası, 166 ülkede tüketiliyor.

Hedef, hem üretim hem de ihracatta İtalya’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’ye yıl sonuna kadar 1,5 milyon ton makarna ihraç etmek.

Türkiye’de durum buğdayından üretilen ve kalitesiyle öne çıkan Türk makarnası, Avrupa Birliği’nin (AB) 20 bin tonluk kotasına rağmen son dönemdeki ihracat rakamlarıyla öne çıkıyor.

Bu yılın ilk 8 ayında 984 bin tonu ihraç edilen Türk makarnası, Güney Amerika, Afrika ve Japonya başta olmak üzere 166 ülkede satılıyor.

Türkiye Makarna Üreticileri Birliği Başkanı Aykut Göymen, AA muhabirine, Türk makarnasının dünyada önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Makarna konusunda önemli çalışmalar yaptığını iddia eden Göymen, şunları kaydetti:

“Türkiye makarna üretiminde ikinci, ihracatta ise ikinci ülke konumunda. Geçen yıl ihracatımız yaklaşık 1 milyon 370 bin ton olarak gerçekleşti. Bu tonajın sadece 20 bin tonu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İtalya’nın ihracatına bakarsanız, ihracatının yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa ülkelerine gidiyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracatını İtalya’nın Avrupa Birliği’ne ihracatından çıkarırsak aslında Türkiye dünyaya daha fazla ihracat yapıyor.\”

– Türkiye durum buğdayı üretiminde “şanslı” bir konumdadır

Göymen, Türkiye’nin isteği üzerine Dünya Makarna Günü’nün 25 Ekim’de tüm dünyada kabul edilerek kutlandığını söyledi.

Türk makarnasının kalite ve lojistik açısından önemli bir konumda bulunduğunu anlatan Göymen, şöyle konuştu:

“Ülkemiz Mezopotamya’da bulunuyor ve makarnalık buğdayın genetik merkezi burası. Türkiye’de üretilen makarna makarnalık buğdaydan yapılıyor. Ülkemiz çok şanslı. Dünya genelinde durum buğdayı her zaman yumuşak buğdaydan daha pahalıdır. Ülkemizde iki tahıl arasındaki fark çok büyük değildir. Türkler durum buğdaylı makarna tüketiyor. Türk makarnası hem teknoloji hem de yatırım anlamında çok yol kat etti. Bu son 10 yılda takdir edildi.”

– Türkiye makarna tüketiminde sekizinci sırada

Türkiye’nin makarna üretimiyle dünya çapında takdir edildiğini belirten Göymen, şöyle konuştu:

“Türkiye makarna üretimi ve ihracatında dünyada ikinci sırada ama tüketimde sekizinci sıradayız. İtalya yılda 21 kilo tüketiyor. Yunanistan 17 kilo tüketirken, Türkler 8 kilo tüketiyor. İnsanlarımız yavaş yavaş makarnaya aşık oluyor. Bu tüketim önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Türkiye, 2025 yılında Dünya Makarna Günü’ne ev sahipliği yapacak. “Yatırımcıların ülkemize gelmesi hepimiz için iyi olur.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu