Gaziantep Ekonomi Haberleri

Gaziantep’te Firik Sezonu Başladı

Gaziantep’te Firik Sezonu Başladı

Gaziantep’te geleneksel yöntemlerle yapılan firik sezonu başladı. Damaklarda bıraktığı lezzetle dikkat çeken firik pilavının zahmetli yolculuğu, Araban Ovası’nda firik ütümü ile başladı.

Gaziantep'te Firik Sezonu Başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tahıl ambarı Gaziantep’in Araban ilçesinin verimli topraklarında yetişen makarnalık sert durum buğdaydan her yıl mayıs ayının sonlarına doğru yapılan firik, özellikle ilçeye bağlı kırsal Eski Altıntaş, Esentepe, Fakılı ve Doğan mahallelerinde bilinçli ve tecrübeli çiftçiler tarafından geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

Firik yapımı, Araban Ovası’nın verimli topraklarında yetişen makarnalık sert durum buğdayın sararıp olgunlaşmadan önce yeşil firik kıvamına gelmesiyle başlar. Traktörle biçilen başaklar, saplarıyla birlikte güneş altında kurutulur ve suyunun çekilmesi sağlanır. Hasat dönemi yaklaşmış olan yeşil başaklar, bilinçli çiftçiler tarafından biçilip tarlada güneşte kurutulur.

2025 yılı firik sezonunun başlamasıyla, Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun’un organize ettiği programa katılan Araban Kaymakamı Özgür İşçimen, çiftçilerle birlikte firik ütümü yaptı. Kaymakam İşçimen, tarlada firik ütümü yapan çiftçilerden bilgi aldı ve sezonun hayırlı ve bereketli geçmesini diledi.

Yılda sadece 8 ile 10 gün gibi kısa bir zaman diliminde yapılan Araban firiği, Gaziantep’in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Firik pilavı, bölge coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında bulunmakta ve yüksek maliyet ve zahmetle yapılmaktadır. Gaziantep ve çevre illerde sevilen firik pilavı, bölgenin önemli tatlarından biridir.

Kaynak: Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu