Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep’te Yuvalama Geleneği Teknolojiyle Yeniden Canlanıyor

Gaziantep’te Yuvalama Geleneği Teknolojiyle Buluştu

Gastronomi kenti Gaziantep’te Ramazan Bayramı’na özel yapılan ve zahmetli bir yemek olan yuvalama için hazırlıklar başladı. Eskiden kadınların bir araya gelerek yoğun bir emekle yaptığı yuvalama, günümüzde malzemelerini getiren vatandaşlara yeni nesil makinelerle işletmelerde kısa sürede hazırlanarak teslim ediliyor.

Gaziantep’te minik minik yuvarlanan köftelerin nohutla ve etle buluşmasından oluşan yuvalamanın hazırlanması için Ramazan ayının son haftası yoğunluk had safhaya çıkıyor. Geleneksel yuvalama, teknolojiyle buluşarak daha da kolay hale geldi. Özellikle kalabalık aileler, yuvalamayı makinada yapmayı tercih ediyor. Bayram yuvalaması için gerekli malzemeleri temin eden ev kadınları, makine yapımı ile yuvalamanın hazırlandığı işletmelere malzemelerini getirip teslim ediyor.

Gaziantep'te Yuvalama Geleneği Teknolojiyle Yeniden Canlanıyor

Yuvalama üretimi yapan Şahide Ulukök, “Yuvalama bizim Gaziantep’e özgü has bir yemeğimizdir. Hammaddesi et, pirinç ve karabiberden oluşur. Çok meşakkatli ve geleneksel bir yemektir. Bunu şu anda biz teknolojiyle buluşturduk. Eskiden büyüklerimiz geceden bunu başlarlarmış, sabaha kadar yaparlarmış. Ama şu anda makineler devreye girdi. Dolayısıyla bu yemek unutulmaya yüz tutacaktı ama teknolojinin sayesinde tekrar popüler olmaya başladı.” dedi.

Bayram dolayısıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Ulukök, “Aşağı yukarı biz 1-2 aydır yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Hatta bunu gece vardiyasına bile çevirdik. Bayramda Gaziantep’i yuvalamasız bırakmayacağız. Yuvalama, Ramazan’da gelen misafirler için de yapılan bir yemektir ama özellikle bayramda olması olmazdır.” ifadelerini kullandı.

Ulukök, gece gündüz çalıştıklarını belirterek, günlük 50 kilogram et ile üretim yaptıklarını, “Kilosunu şu anda 150 TL’den yapıyoruz. Vatandaş hazır bir şekilde sadece eve götürüp pişiriyor.” diye ekledi.

Kaynak: Sondakika

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu