Gaziantep’in Tescilli Üzümlerinin Kurutulmasıyla Kış Hazırlıkları Başladı

Gaziantep’in Tescilli Üzümlerinin Kurutulmasıyla Kış Hazırlıkları Başladı
Gaziantep’in Tescilli Üzümlerinin Kurutulmasıyla Kış Hazırlıkları Başladı
İslahiye ilçesinde başta Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt mahalleleri olmak üzere toplam 15 mahallede üzüm hasadı yapılarak bağlarda kurutulmaya hazır hale getiriliyor. Hasat sonrası, Antep karası ve Hatun parmağı çeşitleri 40 dereceyi bulan sıcaklıkta işçiler tarafından gün boyunca özenle kurutuluyor.

Bölgede önemli bir geçim kaynağı olan üzümde bu yıl yaklaşık 55 bin ton rekolte beklenirken, sofralık üzümler kurutulduktan sonra ülkenin farklı bölgelerine sevk ediliyor. İlçe Ziraat Odası Başkanı Osman Erdoğan, kuraklığın rekoltede düşüşe yol açtığını ve bu yıl iç piyasaya yaklaşık 400 ton kuru üzüm arz edilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Üzüm yetiştiricisi Adem Çelik, kendi mahallesinde her yıl yaklaşık 200 ton kuru üzüm elde edilirken bu sezon rakamın 40 tona gerilemesinden bahsetti. Üzümlerin kurutulma sürecini; bağlardan sabah erken toplanan üzümlerin yıkandıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı potasyum ve zeytinyağı karışımına daldırılarak 4-5 gün sergide kurutulduğunu, ardından makinelerle ayıklama işleminden geçirilip satışa hazırlandığını belirtti.
Kaynak: AA



