Üniversitelerde 3 Yılda Mezuniyet İmkanı ve Uygulamalı Eğitim Modelleri

Üniversitelerde 3 Yılda Mezuniyet İmkanı ve Uygulamalı Eğitim Modelleri
Üniversitelerde 3 Yılda Mezuniyet İmkanı ve Uygulamalı Eğitim Modelleri
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, başarılı ve istekli öğrencilerin üniversiteyi 3 yılda mezun olabilmelerine yönelik uygulamanın önümüzdeki yıl başlayacağını açıkladı.

Özvar, öğrenci başarısını ve program çıktılarının anlaşılması gerektiğine vurgu yaparak, güncellenmiş müfredatın daha kısa sürede tamamlanabilmesi için çalışmalar olduğunu ifade etti. Bu yeni dönemle birlikte öğrencilerin eğitimlerini hızlandırmaları ve erken mezuniyet imkanı sağlanması planlanmaktadır.
Sanayi ve hizmet sektöründeki nitelikli eleman açığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özvar, yükseköğretim ekosisteminin bu dönüşüme uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırıldığını belirtti. Hem entelektüel hem de uygulamalı becerilerin uyumunun önemine dikkat çekerek, uluslararası iş gücü piyasalarında yetenek çekmenin ve sürekli beceri geliştirme yatırımlarının artırılmasının büyük değer taşıdığını dile getirdi.
Kamu, üniversite, özel sektör ve STK’ların birlikte hareket ederek gençlerin geleceğin mesleklerine hazırlanması ve çalışanların yetkinliklerinin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir.
Önümüzdeki dönemde önlisans ve lisans düzeylerinde iş yerinde uygulamalı eğitim modelinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bugüne kadar yetersiz kalan staj uygulamaları yerine; öğrencilerin iş hayatında doğrudan deneyim kazandığı bir model geliştirilmektedir. Konya, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara illerinde pilot olarak başlatılacak bu uygulama, kısa zamanda tüm ülkeye yaygınlaştırılacaktır.
Stajların verimliliğini artırma amacıyla yeni modeller de hayata geçirilecektir. Meslek yüksekokullarında programlara göre 3+1 veya 2+2, lisans programlarında ise 7+1 veya 6+2 gibi uygulamalı staj modelleri planlanmakta, öğrencilere daha uzun süre ve iş başında beceri kazandırabilecek fırsatlar sunulmaktadır.
Bu gelişmelerle öğrenciler, üretim süreçlerini yakından tanıma ve iş başı becerilerini geliştirme imkânı bulacak, mezuniyet sonrası istihdama daha hızlı geçebilecektir. Ayrıca, iş yerlerinden alınan geri bildirimlerle üniversite müfredatları sektör ihtiyaçlarına göre dinamik biçimde güncellenecektir.
Toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Başkan Vekili Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ile sanayi ve iş dünyası temsilcileri katılmıştır.
Kaynak: Sondakika



