Şırnak’ta 4. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu Başladı; Kültürel ve Manevi Mirasın İzinde

Şırnak’ta 4. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu Başladı; Kültürel ve Manevi Mirasın İzinde
Şırnak’ta 4. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu Başladı; Kültürel ve Manevi Mirasın İzinde

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Valilik, Şırnak Üniversitesi ve Cizre Kaymakamlığı iş birliğiyle düzenlenen “4. Uluslararası Melaye Ciziri Sempozyumu” başladı. Açılış töreninde İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okunarak program başladı. Melaye Ciziri’nin yaşamını anlatan video gösteriminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı paylaşıldı.
Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Melaye Ciziri’nin düşünce ve eserlerinin, ilim, irfan ve hikmetle birleştirerek milli ve manevi kimliklerin muhafaza edilmesine büyük katkı sağladığını ifade etti. Melaye Ciziri’nin sadece tasavvuf şiirleriyle değil, ortaya koyduğu anlayışla da örnek teşkil ettiğini belirtti.
Şırnak Valisi Birol Ekici, sempozyumda geçen yıl birlik anlayışının ele alındığını, bu yıl ise ahlak anlayışının, özellikle Melaye Ciziri’nin İslam ahlakı perspektifiyle tartışılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Melaye Ciziri’nin büyük bir mütefekkir olduğunu, sempozyuma yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyenin katıldığını, bu sayede Ciziri’nin düşüncelerinin çağdaş dille yorumlanmasının ve kültürel mirasın geniş kitlelere ulaşmasının sağlanacağını dile getirdi.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Melaye Ciziri’nin İslam tasavvufu ve Allah aşkının Kürtçedeki güçlü sesi olduğunu belirtirken, Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, üç önemli tarihi şahsiyetin ilmi mirasının ilçenin manevi ve kültürel zenginliğini yansıttığını vurguladı. Semizyumun bu değerlerin tanıtımı ve marka şehir sürecine katkı sağlayacağına da değindi.
Düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Ahmet Özdemir, Melaye Ciziri’nin Cizre ve çevresine manevi kimlik ve ruh kattığını, sempozyumun ulusal ve uluslararası düzeyde bu değerlerin tanınmasına büyük katkı sunacağını söyledi.
Sempozyum farklı ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşmekte olup, Melaye Ciziri’nin eserlerinden parçalar seslendirildi. Program açılışına çeşitli milletvekilleri, Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, kurum müdürleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak : Sondakika



