Gaziantep Haberleri

Araban’da Ani Dolu Fırtınası: Vatandaşlar Çaresiz

Gaziantep’in Araban ilçesi, dün akşam saatlerinde yaşanan ani ve şiddetli bir dolu fırtınasıyla adeta kabus yaşadı. Gökyüzü bir anda kararırken, kısa sürede irili ufaklı dolu taneleri yeryüzüne inmeye başladı. Beklenmedik bu doğa olayı, ilçe merkezinde olduğu kadar, köylerde de hayatı durma noktasına getirdi. Şiddetli rüzgarla birlikte gelen dolu yağışı, adeta birer buz topu gibi araçlara ve evlere çarptı. İnsanlar neye uğradıklarını şaşırdı. Yağışın şiddeti arttıkça, sokaklarda kimse kalmadı. Herkes kendini güvenli bir yere atmaya çalıştı. Araban’daki bu ani dolu fırtınası, bölge halkının hafızasına kazındı. Araban dolu gundemine dair onemli bilgiler paylasıldı.

Araban'da Ani Dolu Fırtınası: Vatandaşlar Çaresiz

Araçlar Battaniyelerle Korundu, Panik Anları Yaşandı

Dolu taneleri otomobillerin camlarına vurdukça çıkan sesler, bir anlık paniğe neden oldu. Özellikle açık otoparklarda park halindeki araç sahipleri, bir çare bulmak için adeta seferber oldu. Kimi evden ne bulduysa getirdi, kimi komşusundan yardım istedi. Battaniyeler, kilimler, hatta yorganlar bile araçları korumak için kullanılmaya başlandı. Bu manzaralar, ne kadar hazırlıksız yakalandığımızı bir kez daha gösterdi. Bir baba, “Ömrümde böyle dolu görmedim. Arabanın kaportasında güm güm diye vuruyordu. Hemen koştum, üstüne ne bulduysam örttüm,” dedi. Bir başka esnaf ise, “Dükkanın önündeki arabamı korumak için elimdeki her şeyi kullandım. Dükkanın kepenklerine vuran dolu sesleri duyunca insan bir ürperiyor,” diye konuştu. Yağmurun şiddeti o kadar fazlaydı ki, kısa süreliğine görüş mesafesi sıfıra indi. İnsanlar bir an önce kapalı alanlara sığınmak istedi. Çocuklar korkuyla cam kenarlarından uzaklaştı. Yaşlılar ise daha tedirgin bir bekleyiş içine girdi. Sokaklarda bir hareketlilik kalmadı. Sadece dolu sesleri ve rüzgarın uğultusu duyuluyordu.

Tarım Arazileri ve Evler Hasar Gördü Mü?

Araban’da yaşanan bu şiddetli dolu yağışı, sadece araçlara değil, aynı zamanda tarım arazilerine de zarar vermiş olabileceği endişesini taşıyor. Özellikle bu mevsimde ekili olan ürünler için dolu, büyük bir yıkım anlamına gelebilir. Domates fideleri, biberler, kavun ve karpuz tarlaları, dolu tanelerinin altında ezilmiş olabilir. Köylerde yaşayan çiftçiler, “Sabah kalktığımızda tarlalarımızın halini görünce çok üzüldük. Bütün emeğimiz yerle bir olmuş olabilir,” diyerek dert yandı. Buğday ve arpa gibi tahıl ürünleri de olumsuz etkilenebilir. Seraların camlarının kırıldığı, meyve ağaçlarının dallarının kırıldığı da gelen bilgiler arasında. Evlerin çatılarına ve pencerelerine de zarar vermiş olması muhtemel. Özellikle eski ve bakımsız yapılarda daha fazla hasar meydana gelmiş olabilir. Belediyeden ve ilgili tarım müdürlüğünden ekiplerin bölgeye giderek hasar tespit çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. Bu tespitler, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için önemli bir adım olacak. Ancak doğanın gücü karşısında insanın ne kadar çaresiz kaldığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu tür doğa olaylarına karşı daha hazırlıklı olmanın yolları araştırılmalı.

Gaziantep’in Gözü Araban’da

Araban’da yaşanan bu ani dolu felaketi, tüm Gaziantep’in gündemine oturdu. Haber ajansları ve yerel basın, anbean gelişmeleri aktarmaya devam ediyor. Sosyal medyada da vatandaşlar, yaşadıkları anları ve gördükleri hasarları paylaşıyor. Araban’dan gelen görüntüler, adeta bir savaş alanını andırıyor. Dolunun bıraktığı izler, doğanın ne kadar yıkıcı olabileceğini gözler önüne seriyor. İlçe halkı, bir an önce yaraların sarılmasını ve hayatın normale dönmesini bekliyor. Bu olay, bize iklim değişikliğinin etkilerini de hatırlatıyor. Daha önce bu kadar şiddetli dolu yağışına nadiren rastlanıyordu. Ancak son yıllarda bu tür aşırı hava olayları daha sık görülmeye başlandı. Araban’daki bu dolu kabusu, yetkilileri ve halkı bu konuda daha dikkatli olmaya yöneltiyor. Bölgede hayatın normale dönmesi için çalışmalar hızla devam edecek.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu