Güneş Kremi Yanlışları Cildinizi Tehlikeye Atıyor

Güneşin yakıcı yüzü kendini iyiden iyiye hissettirirken, Gaziantep’te güneş kremi kullanımı konusunda ciddi yanlışlar yapıldığı ortaya çıktı. Medical Point Gaziantep Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Kıvılcım Çınkır Özsaraç, pek çok kişinin güneşten yeterince korunmadığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Güneş kremi kullanmak sanıldığı kadar kolay değilmiş meğer. Birçoğumuzun ‘Ben kullanıyorum işte’ dediği koruyucu, aslında cildimizi olması gerektiği gibi koruyamıyormuş. Bu durum, ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkacak erken yaşlanma belirtileri, istenmeyen lekeler ve hatta cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Güneş kremi hataları gundemine dair onemli bilgiler paylasıldı.

Yaz sıcakları bastırdığında hepimiz bir güneş kremi ediniriz. Ama doktorlar diyor ki, sadece eline alıp sürmek yetmiyor. Önemli olan doğru ürünü, doğru miktarda ve doğru zamanda kullanmak. SPF 50’lik bir krem alsanız bile, eğer onu ince bir tabaka halinde sürerseniz, aslında o yüksek korumadan pek de faydalanamazsınız. Dr. Özsaraç, bu konuya parmak basıyor. Milletimiz çoğunlukla yüksek faktörlü bir krem alıp rahatlıyor. ‘En az SPF 30, tercihen 50 ve üzeri’ demek kolay, ama iş uygulamaya gelince hata yapılıyor.
Cildinizi Koruyacak ‘İki Parmak’ Kuralı
Peki, ne kadar sürmeli bu kremi? İşte burada devreye Dr. Özsaraç’ın önerdiği ‘iki parmak kuralı’ giriyor. Özellikle yüz ve boyun gibi hassas bölgeler için bu kural hayat kurtarıcı olabilir. İşaret ve orta parmağınızın üzerine sıktığınız krem miktarı, o bölge için ideal korumayı sağlamalıymış. Düşünsenize, siz ince bir tabaka sürerken, aslında o vaat edilen koruma seviyesine ulaşamıyorsunuz. Tüm vücudunuz için ise doktorlar yaklaşık bir avuç içi dolusu kremi öneriyor. Bu miktar, cildinizi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için yeterli olacaktır. Unutmayın, güneş kremi sadece bir kozmetik ürün değil, aynı zamanda bir sağlık önlemi.
Güneş Kremi Sadece Sabah Sürülmez!
Bir diğer sık yapılan hata ise güneş kremini sadece sabah evden çıkmadan bir kere sürmek. Oysa ki terlediğimizde, denize veya havuza girdiğimizde, hatta havluyla yüzümüzü kuruladığımızda bile güneş kremimizin koruyucu tabakası zayıflıyor. Bu nedenle, açık havada geçirilen her gün, güneş kreminin iki saatte bir yenilenmesi gerekiyor. Eğer deniz veya havuz keyfi yapıyorsanız, sudan çıktığınız anda tekrar sürmeniz şart. Dr. Özsaraç, bu yenileme işleminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Güneşin zararlı etkileri öyle hemen ortaya çıkmaz. Bugün cildinize verdiğiniz zarar, yıllar sonra karşınıza lekeler, kırışıklıklar veya daha ciddi sağlık sorunlarıyla çıkabilir. Bu yüzden güneş kremi kullanımı bir moda değil, bir zorunluluktur.
Gaziantep halkı, bu uyarılara kulak vermeli. Güneşin tadını çıkarırken, cildimizi de korumayı ihmal etmemeliyiz. Unutmayın, sağlıklı bir cilt, gelecekteki sağlık sorunlarını önlemede ilk adımdır. Bu basit önlemleri alarak, hem daha güzel bir görünüm elde edebilir hem de cildimizi gelecekteki risklere karşı koruyabiliriz. Güneş kremi kullanmak bir lüks değil, bir gerekliliktir. Bu bilgileri bir kahvede sohbet eder gibi aktarmamızın sebebi de bu; konunun ciddiyetini herkesin anlayabilmesi.



