Gaziantep Gündem Haberleri

Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık ve Kadın İstihdamını Destekleyen Havara Kitap Kafe ve Restoran Projesi

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Gaziantep mutfağının sürdürülebilirliği için 2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi destekleriyle kurulan HAVARA Kitap Kafe ve Restoran, kadınların istihdamına ve geri dönüşüm çalışmalarına öncülük etmeye devam ediyor. Kültür Yolu Festivali GastroAntep kapsamında büyük ilgi gören bu restoran, 25 Aralık Panorama Müzesi avlusunda tamamen atık malzemeler kullanılarak oluşturuldu. Mekân, iş hayatına katılmamış ev kadınlarının ekonomik özgürlüklerini kazanması ve sosyal hayatta aktif rol almalarını sağlıyor. Burada, unutulmaya yüz tutmuş Gaziantep mutfağından eşsiz lezzetler sunuluyor.

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Havara Mutfak Şefi Esra Göğüş, restoranın dünyada bir ilk olduğunu belirterek, geri dönüşümden elde edilen atık malzemelerle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nden toplanan 20 ton CNC atığın sanata dönüştürüldüğünü vurguladı. Mekânda kullanılan sandalyeler kalorifer borularından, minderler tekstil atıklarından, masalar inşaat makaralarının bobinlerinden ve mumlar ise yemeklerden kalan atık zeytinyağlarından üretilmiştir.

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Ayrıca, duvar süslemeleri de ekmekçiler ve mobilyacılardan kalan ahşap atıklarla sanata dönüştürülerek kafeye eşsiz bir atmosfer kazandırılmıştır. İş hayatına daha önce girmemiş ev kadınlarının oluşturduğu ekip tarafından hazırlanan yemekler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in desteğiyle sunulmaktadır.

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Gaziantep mutfağındaki hiçbir lezzetin ziyan edilmediğini belirten Şef Göğüş, özellikle savaş döneminde kıtlık zamanında ortaya çıkan Omaç yemeği ve yoğurtlu orman kebabı gibi sıfır atık tariflerle mutfağın sürdürülebilirliğini ortaya koyuyor. Örneğin, Kilis kebabı hazırlanırken kullanılan patlıcanların kısımları kurutularak Mıcırık aşı yapılmaktadır.

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

HAVARA, sürdürülebilir ve sıfır atık prensipleriyle Gaziantep mutfağının mirasını yaşatmaya ve çalışan kadınların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor.

Hiçbir şey çöpe gitmiyor: Dünyada eşi benzeri olmayan proje Gaziantep mutfağında

Kaynak: Haber7

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Başa dön tuşu