Gaziantep Sağlık Haberleri

NK Hücre Tedavisi Gaziantep’te Umut Oldu

Gaziantep’te, ileri evre kanser tedavisinde çığır açan bir gelişme yaşandı. Umutsuzluğa kapılmak üzere olan bir hastaya uygulanan NK hücre tedavisi, hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirdi. Bu yenilikçi tedavi yöntemi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi.

NK Hücre Tedavisi Gaziantep'te Umut Oldu

Hikayenin kahramanı, daha önce uyluk bölgesindeki yumuşak doku kanseri nedeniyle çeşitli tedaviler görmüş 51 yaşında bir hasta. Ne yazık ki, hastalığı her iki akciğerine yayılmıştı. Sol akciğerindeki tümörün giderek büyümesi üzerine hasta, GAÜN Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’ne başvurdu. Yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda, sol akciğerdeki tümör cerrahi operasyonla başarıyla çıkarıldı. Ancak asıl yenilik, ameliyat sonrası uygulanan tedavide gizliydi. Hastanın kendi kanından alınan ve özel olarak çoğaltılan doğal öldürücü hücreler (NK hücreleri), kanser hücreleriyle mücadelede kullanılmaya başlandı.

Kendi Savunma Hücreleri Yeniden Aktive Edildi

GAÜN Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve KÖK-İDEAL GMP Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Feridun Işık, hastanın durumunun agresif seyirli olduğunu vurguladı. Farklı tedavi yöntemlerine rağmen kanserin akciğerlere sıçradığını belirten Işık, bu noktada hastanın kendi vücudundan elde edilen NK hücrelerinin önemine dikkat çekti. Hastadan alınan kan örneğindeki bu özel hücreler, GAÜN KÖK-İDEAL GMP Laboratuvarı’nda çoğaltılarak etkinlikleri artırıldı. Prof. Dr. Işık, NK hücre tedavisinin dünyada henüz deneysel aşamada olduğunu ve sınırlı sayıda merkezde uygulandığını belirtti. Bu yöntemin, mevcut kanser tedavilerinin etkinliğini artırma potansiyeli taşıdığını da sözlerine ekledi. GAÜN’de uygulanan tedavide herhangi bir yan etki görülmemesi ise dikkat çekici bir detay oldu.

Tümör Üzerinde Gözle Görülür Etki

Tedavinin başarısı, yapılan ilk kontrollerde kendini gösterdi. Prof. Dr. Işık, hastanın kendi NK hücrelerinin sayısının ve gücünün artırıldığını söyledi. Bu aktifleşen hücrelerin, tümör üzerinde olumlu bir etki yarattığı gözlemlendi. NK hücre tedavisi, mevcut izinler dahilinde, diğer tedavilerden yeterli yanıt alınamayan ileri evre kanser hastaları için umut vaat ediyor. Tedavinin, hastaların genel klinik durumlarını iyileştirme potansiyeli bulunuyor. Prof. Dr. Işık, ilerleyen süreçte daha fazla hasta üzerinde yapılacak çalışmalarla elde edilecek verilerin, yöntemin etkinliğini daha net ortaya koyacağını ifade etti.

Bölgede İlk ve Tek Yetkili Merkez

GAÜN Tıbbi Biyoloji Öğretim Üyesi ve KÖK-İDEAL GMP Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Serdar Öztuzcu, merkezin Sağlık Bakanlığı onaylı hücresel tedavi alanında yetkin kuruluşlardan biri olduğunu belirtti. Özellikle bölgede bu alanda tek yetkili merkez olmalarının altını çizdi. Türkiye’de NK hücre tedavisinin ilk kez GAÜN’de uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Öztuzcu, laboratuvarlarında yüksek standartlarda hücre üretimi yapıldığını dile getirdi. Hastanın savunma hücrelerinin laboratuvarda çoğaltılıp aktive edilerek tekrar hastaya verilmesi süreci başarıyla tamamlandı. Prof. Dr. Öztuzcu, kök hücre, eksozom ve immünoterapi gibi alanlarda dünya standartlarında çalışmalar yürüttüklerini ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu