Gaziantep’te Ekonomik Kökler Yeniden Yeşeriyor

Gaziantep, iki komşu ülke arasındaki ticari bağları güçlendirmek için önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Anadolu Ajansı’nın düzenlediği bu buluşmada, Türkiye ve Suriye arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen zirve, iki ülkenin ekonomi bakanlarını ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi. Bu buluşma, Gaziantep’in bölgesel bir ekonomik merkez olma potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Gaziantep ekonomik ile ilgili detaylar belli oldu.

İslahiye Sınır Kapısı Müjdesi Yolda
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirvede yaptığı konuşmada heyecan verici bir müjde verdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in yoğun çabaları sonucunda, İslahiye Gümrük Kapısı’nın açılması için gerekli hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Bakan Bolat, bu müjdenin en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ticaretin hızlanması ve sınır bölgelerindeki ekonomik hareketliliğin artması açısından büyük önem taşıyor.
Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal eş-Şaar ise, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yönelik esprili bir çıkışla salonda neşe kaynağı oldu. Şahin’e “Yanınızda çalışabilir miyim?” diye sorarak samimi bir diyalog başlattı. Bu jest, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ve dostane ilişkilerin bir göstergesiydi.
Gaziantep ve Halep Arasında Üretim Ekosistemi
Zirvenin ana gündem maddelerinden biri, Gaziantep ve Halep arasında özel olarak düzenlenecek üretim ve ticaret alanları oluşturulmasıydı. Bu sayede sınır hattında büyük ölçekli bir ara üretim ekosistemi kurulması hedefleniyor. Türkiye’nin 911 kilometrelik sınır hattında iş birliği imkanları değerlendirildi. Yeniden canlanan ticari, lojistik ve üretim ilişkileri ile bölgesel ekonomik entegrasyonun nasıl güçlendirileceği konuşuldu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye’deki yeniden yapılanma sürecine Türkiye’nin katkılarının altını çizdi. “Devrimin ekonomik başarılarla taçlanması gerekiyordu” diyen Bolat, Türkiye’nin her zaman Suriye halkının yanında olduğunu vurguladı. Savaş sonrası dönemde ekonomik alanda büyük bir yatırım ve kalkınma hamlesi başlattıklarını ifade etti. Suriye’yle ekonomik, ticaret, yatırım, ulaştırma ve enerji gibi her alandaki ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini belirtti.
Bakan Bolat, daha önce Suriye’ye yönelik ihracat, ithalat ve transit ticaretteki kısıtlamaların kaldırıldığını da hatırlattı. İslahiye-Meydanı Ekbez Sınır Kapısı’nın açılması konusundaki hazırlıkların tamamlandığını yineledi. Demir yolu hattı konusunda da destek verilmeye hazır olunduğunu söyledi. Bu sayede gümrük kapısının en kısa sürede açılacağına dair umut verdi.
Türkiye, Suriye’nin Dünyaya Açılan Kapısı Olacak
Suriye’nin Türkiye ile Körfez Bölgesi ve Orta Doğu’yu bağlayan önemli bir kavşak noktası olduğunu belirten Bakan Bolat, tır taşımacılığında yeni bir dönemin başladığını ifade etti. Vize anlaşmalarıyla Türk tırlarının Suriye üzerinden diğer ülkelere engelsiz giriş çıkış yapabildiğini söyledi. Suriye’nin Irak’a giden transit ticaret için de önemli bir geçiş üssü konumunda olduğunu ekledi. Karşılıklı tır seferlerinin artmasıyla malların en kısa sürede adreslerine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal eş-Şaar ise Türkiye ile kader birlikteliği içinde olduklarını söyledi. “Türkiye bizim doğal ortağımızdır” diyen Şaar, bankacılık sektörünün modernize edilmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti. Son aylarda Suriye’de sanayi sektöründe önemli bir canlanma yaşandığını, binlerce fabrikanın yeniden faaliyete geçtiğini ve yeni üretim hatlarının oluşturulduğunu aktardı.
Gaziantep, Bölgenin Yeni Marmara’sı Olacak
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, insani yardım vurgusu yaparak konuşmasına başladı. “Bu medeniyetin çocukları erdemli tüccar olarak bütün dünyaya ensar ruhunu göstermeye hazırdır” dedi. Şahin, Gaziantep ve Halep arasındaki fırsatların değerlendirilmesi ve çözüm üretme zamanı olduğunu vurguladı. Hızlı hareket etmenin önemine değindi. Lojistik merkezlerinde hızlanılması ve demir yolu projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Artık şehirlerin yarıştığını değil, ayrıştığını belirterek, Halep’te ne varsa Gaziantep’te de olacak şekilde planlama yaptıklarını ifade etti.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, bölgenin Gaziantep merkezli olarak Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi olacağını iddia etti. Demir yolu tekrar açıldığında sadece mal değil, kültür, tarih, dostluk ve kardeşlik taşınacağını belirtti. Devletin projeksiyonunu, kapasiteyi ve potansiyeli bildiğini söyleyen Çeber, kalkınma yolu projesini de hatırlattı. Özgürleşen Suriye ile birlikte gelişeceklerini ve bölgenin Türkiye’nin geleceğine yön vereceğini söyledi.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serhat Karagöz, kentlerin artık ülkeler kadar rekabet ettiği bir dönemde yaşadığımızı belirtti. Kentlerin üretim, ticaret, kültür, sanat ve yenilik merkezleri haline geldiğini vurguladı. Gaziantep ile Halep arasında kurulacak özel statülü üretim ve sanayi bölgelerinin sınır ekonomisini daha entegre bir yapıya dönüştürebileceğini söyledi. Lojistik açıdan bu hattın küresel ticarette öne çıkacağını ifade etti.
Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz, “Türkiye, Suriye’nin dünyaya, Avrupa’ya ve küresel pazarlara açılan kapısıdır” dedi. Ticaretin, gelişmenin ve iş insanlarının cesur adımlarının refahın ve istikrarın lokomotifi olduğunu belirtti. Gaziantep ve Halep’in birbirini tamamlayan ikiz şehirler olduğunu söyleyerek, tarihte olduğu gibi bugün de birlikte büyüyüp canlanacaklarını ifade etti.
Suriye’nin Halep Vali Yardımcısı Mahmud Şahade ise Halep ve Gaziantep’in bölgelerinde ticaretin, sanayinin ve kültürün her zaman hayati merkezler olduğunu vurguladı. İki şehrin tarih boyunca doğal bir ekonomik bütünlük oluşturduğunu ve bu ilişkinin yerel ve bölgesel ekonomiye katkı sağladığını söyledi. Halep’in Gaziantep ile iş birliğini güçlendirmeyi arzuladığını ekledi.
Zirve, önemli oturumlarla devam etti. “Yeni Dönemde Fırsatlar ve İmkânlar” başlıklı oturumda Gaziantep ve Halep Ticaret Odası başkanları yer aldı. “Üretim, İhracat ve Gümrüklerde Yeni Dönem” başlıklı son oturumda ise Gümrükler Genel Müdürü ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı konuştu. Tüm bu gelişmeler, Gaziantep’in bölgesel ekonomik entegrasyondaki kilit rolünü ve komşu ülkelerle olan güçlü bağlarını pekiştiriyor.



